Remorkér Beskydy přivezl potěšení pro milovníky piva

Remorkér Beskydy přivezl potěšení pro milovníky piva 5/5 (3)

Události Ústecký kraj Zajímavosti

Lidé kolem řeky Labe od Hřenska po Ústí nad Labem měli dnes neobvyklou podívanou. Na řeku opět vypluly velké lodě převážející nadměrný náklad, jelikož nedávné deště poněkud zvedly hladinu Labe v jeho kritickému úseku mezi státní hranicí s Německem a Ústím nad Labem, odkud je už řeka kanalizovaná, tudíž s ustálenou výškou hladiny.
Přesto nákladní soulodí rejdařské společnosti EVD převážející čtyři obří nádrže potřebovala pomoc tažného remorkéru Beskydy, který byl pro svou jedinečnost prohlášen kulturní památkou.
Proč byla na tuto práci nasazena tak stará loď? Zadokolesový motorový remorkér Beskydy byl postaven v 50. letech 20.století podle do té doby nepřekonaného jen lehce změněného naprosto inovativního konceptu z let 30. Remorkér je dodnes plně funkční a doposud u nás nebyla vyvinuta loď s tak nízkými nároky na výšku vodní hladiny. Dalším důvodem pro prohlášení za kulturní památku je i skutečnost, že remorkér Beskydy je dokonce jedinou lodí o dostatečném výkonu ke spolehlivé pomoci při různých havarijních situacích. Je poslední z 12 lodí, které byly stavěny od 30. do pozdních 50. let 20. století. Je ojedinělá jak svými nároky na výšku hladiny vody po které je schopna plout, tak i řešením motoru, který je schopen otáčení na obě strany osazením šípového soukolí z lodi Tábor, která byla postavena roku 1931 a kolesy s natáčecími lopatkami. Dodnes remorkér Beskydy plní svou funkci a to s původním technickým vybavením. Doba po jako se lodě vyráběly podle stejného konceptu dokládá jeho dokonalost, která nebyla dodnes překonána. Jedná se bezpochyby o významný a jedinečný doklad tvůrčích schopností a práce člověka z nejrůznějších oborů lidské činnosti a to nejen v 50. letech 2. století.
Soulodí EVD převáželo čtyři 24 metrové pivní tanky s průměrem 6,5 metru. Každý vážil necelých 30 tun a jsou určeny pro Plzeňský Prazdroj.
„Těch tanků bylo dvanáct a přijely v březnu do Hamburku,“ říká Lukáš Hradský ze společnosti EVD. „Původně objednávku na přepravu dostala německá firma, ale neměla v Hamburku k dispozici vhodné lodě, proto prvních osm kusů odplulo až koncem března. Jenže pak začala rychle opadávat voda a tak čtyři kusy zůstaly v Drážďanech a další čtyři v Akenu, jelikož německé lodi dál plout nemohly kvůli ponoru.“
Česká strana podle Lukáše Hradského následně po zdlouhavých jednáních získala v dubnu povolení k odvezení pivních tanků z Drážďan, jelikož české lodi mají menší ponor.
„Díky dešťům jsme teď mohli zase odvést ty čtyři kusy z Akenu,“ doplňuje Hradský. A tak v 7. hodin ráno soulodí navíc tažené Beskydami proplulo Hřenskem. Cílem nákladní lodi je přístav v Lovosicích, kde budou tanky přeložené na nákladní auta aby dojely do svého cíle.
(redakce)
foto: Miroslav Neumaier – Pallas press

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *