Bitcoin - výnosná investice? Nebo jen nafouknutá bublina?

Bitcoin – výnosná investice? Nebo jen nafouknutá bublina? 4.88/5 (8)

Nezařazené Události

Jelikož se jedná o téma moderního století, přinášíme i náš náhled na současní stav kryptoměn, zvláště Bitcoinu. Je to téma, které staví národy na dva tábory. Jedny zarytý fanoušci a druzí odpůrci. Ty jedni tvrdí, že Bitcoin je teprve v začátcích a lze na něm ještě zbohatnou a druzí, jednalo se o bublinu, která již praskla nebo ještě praskne. Tak se pojďme podívat na logickou úvahu, která je podložená vývoji za posledních 3 roky a současnými zprávami ze světa. A také otestování naší investicí ve výši 3.000 Kč. Tak jak se naše investice vede a jak my to vidíme? Pojďme se na to podívat.
První důležitá zmínka je ta, že tento trh není regulovaný, což může být výhodou i nevýhodou. Výhodou je to, že je možné snadněji spekulovat na vývoji a poměrně za krátký čas, tím míníme i několik minut, může Bitcoin změnit cenu až o desítky procent. Což, když roste, je to skvělé. Ale ta nevýhoda je v tom, že během několika minut, také můžete přijít o celé své mění, protože se jedná právě o neregulovaný trh, kde není stanoveno o kolik může za určitý čas povyrůst nebo klesnout. Dále díky tomu, že je to neregulovaný trh, nelze prakticky možné předpovědět její vývoj, ba naopak se jenom věští z křišťálové koule, jelikož nelze se o nic opřít. Proto se jedná o velmi rizikovou investici, která není ničím podložena. Stojí de facto jen na víře investorů, kterou ale nelze předem možné odhadnout. A ta víra může být dosti proměnlivá, že investoři?
Už jen příkladem je, že známý miliardář Elon Mask, když hodí na svůj Twiter nějaký tweet, například pozitivní o vývoji Bitcoinu, investoři, jak slepí hned nakupují a Bitcoin roste. Ale když Elon hodí tweet, že s Bitcoinem končí, v okamžiku letí Bitcoin směrem do propasti a lidi přichází o miliony zainvestovaných svých finančních prostředků během několika hodin. Mluvili jsme se zarytými fanoušky Bitcoinu, ale ti vždy na to mají odpověď. Prý jde jen o politiku a pokud to jde dolů, tak se musí kupovat atd. Ano musím souhlasit, že z části je to pravdou. Ale proč z části? Nesmí jít o neregulovatelný trh, který nelze předpovědět!
Podívejme se na graf za poslední 3 roky.
Černé kolo označuje z našeho pohledu tu nafouklou bublinu, která nejspíš už praskla, pokud ji úmyslně někdo nezačne zase nafukovat.
Zelená linie značí pozitivní náladu Elona Muska.
Červená linie značí negativní náladu Elona Muska.
Žlutá linie značí pravděpodobný vývoj Bitcoinu bez zásahu vlivných lidí, jako je Elon Musk.
Když vyhodnotíme situaci, tak se zatím ukazuje, že náš názor je naprosto střízlivý, a že se Bitcoin pouze srovnal na normální hladinu bez davového šílenství. Věříme, že Bitcoin nějakou již roli do budoucna v krypto má, ale jakou je jen ve hvězdách. Člověk, který Bitcoinem propadl, tvrdí, že Bitcoin dosáhne hranici 100 tis. USD. Pokud by tento člověk měl pravdu, tak je to odhadem maximálně 3krát tolik, než je dnes. Co to pro nás jako smrtelníky znamená. Pokud bych vložil 100 tisíc korun českých, tak nejen, že zaplatím vysoké poplatky za nákup plus za převod finančních prostředků z naší měny na USD. Ale i kdyby tam žádný poplatek nebyly (což je nemyslitelné), tak dosáhneme čistého zisku zhruba 200 tis. Proto se ptám, jde na tom zbohatnout, jako ti, co investovali v začátcích? Nezapomeňme na to, že kdysi nebyla žádná konkurence ve světě kryptoměn, nyní je tomu jinak. Dále musíme podotknout na riziko, které je tu mezi námi. Začalo šílenství, kde to hraničí na pokraji gamblerstvím a lidé tomu začínají propadat. Bohužel už mnoho lidi přišlo o všechny finanční úspory, které již nikdy neuvidí. Proto tato investice je velmi riziková a nedoporučujeme určitě investovat to, co nemůžete přijmout za předem odepsané. Pokud to uděláte, tak toho s největší pravděpodobností budete litovat. My jsme také zainvestovali asi před půl rokem ve výši 3 tisíce korun českých a nyní po půl roce náš účet dosáhl 84,29 USD, což je zhruba 1854 Kč (cca -38 %) a to tam jsme zaplať našemu zdravému rozumu nevložili vyšší částku. Tak to je realita skrytá v číslech. Náš názor je v závěru ten, ano je to hezká hra, ale za hru se vždy platí a pokud to tak berete, tak možná něco získat můžete. A pokud to jako hru neberete a berete to vážně, jděte od toho pryč dřív, než bude pozdě. Nadále to budeme sledovat a za půl roku jsme tu zas a rozebereme zda jsme měli pravdu, nebo ne.
Autor: Pavel Kučera
foto: Kurzy.cz

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *