Poznejte krásy Zanzibaru

Poznejte krásy Zanzibaru 5/5 (17)

Cestování Recenze Události

Zanzibar. Už jen toto jméno zavání dálkami, dobrodružstvím a romantikou. Tento ostrov se nachází východně od Tanzanie a dal této zemi i její jméno. Pevninská část Tanzanie se jmenovala Tanganjika a bylo to svěřenecké území Velké Británie od konce první světové války, kdy tato původně německá kolonie byla Společností národů Británii přidělena. Ostrov Zanzibar byl už dávno před tím v britských rukou, kdy jej Britové vyměnili s Němci za ostrov Helgoland u severního pobřeží Německa. V roce 1964 vypršel britský mandát a tak Tanganjika spolu se Zanzibarem vyhlásily nezávislost a spojily se v jeden stát Tanzanii.

Ostrov koření, jak se Zanzibaru také říkalo, je dnes mezi Čechy velmi oblíbenou destinací. I my jsme ho nemohli odmítnout a tak jsem letos tento ostrov navštívili.

Ubytovali jsme se ve čtyřhvězdičkovým hotelu VIO Kiwengwa resort. Sice není to pěti hvězda, ale vůbec nám to tak nepřišlo. Rozhodně nás ubytování velmi překvapilo. Byly situace, kdy nás přímo nadchly a vzaly dech. Tolik krásy. Nelze ani slovy popsat.

Při vstupu do hlavní budovy, dá se to tak říci, vás uchvátí struktura střechy afrického stylu. Je to obrovský prostor pod jedním obrovským přístřeškem, kde se nachází recepce, bar, kavárna, společenský koutek s knihovnou a hlavní restaurace. Ani uvítací výbor nechyběl. Domorodí Masajové v červených národních krojích se ujmou vašich zavazadel, které poté rozvezou na vaše pokoje. Na recepci jsme si vyzvedli klíče od pokojů a pásky All inclusive a hoteloví pracovníci nás doprovodili na naše ubikace. Překvapivě nás vedli do krásné zahrady plné bungalovů, spíš domů o dvou patrech, kde se v každém nachází osm pokojů. Pokoje byly vybaveny jednoduše, ale velmi útulně velkou postelí s nebesy a s moskytiérou. Televizi tu sice nehledejme, ale lednička a nezbytná klimatizace tu je. Dále tu najdete velmi čistou koupelnu se sprchovým koutem, bidetem a záchodem. Jinak televize je jen jedna na celý hotel, a to ve společenském koutě v hlavním přístřešku u recepce, asi tak bych to nazval. Ale bomba. Atmosféra Afriky je tu předností, a to je super. Pro nás absolutní exotika ze všech koutů tohoto světa.

Na pláž je to kousek od každé budovy, nikdo nemůže říci, že to má daleko. Zkrátka jste prakticky na pláži. Při vstupu na ní vás pohltí krásný jemný bílý písek s tyrkysovou vodou Indického oceánu. Opět máme oči až na vrh. Na pláži objevíte lehátka s měkkou matrací a také restauraci s barem, kde můžete krásně posedět, popřípadě si dát oběd na pláži. Lehátka jsou pod stínem palem, což musím říci, že je to daleko příjemnější než slunečníky, jak jsme zvyklí. Samozřejmostí je tu lože pod přístřeškem, kde vám poskytnou masáž celého těla za cenu 20 USD, což doporučujeme. Hotel a jeho manažeři vám každý den na pláži zpříjemní tím, že pořádají různá překvapení, koktejlovou, či grilovací párty z čerstvých ryb.

Ve shrnutí hotel je super, milý lidé, krásné prostředí, odliv oceánu sice velký, ale ne tak, že byste měli problém se vykoupat v jakoukoliv hodinu dne. Na pláži se pohybují místní lidé s Masajci, ale ti nejsou tak vlezlí, pokud si přejete mít klid, stačí říci a nechají vás. Hotel hlídají Masajci, kteří jsou hotelem najmutí jako bezpečnostní služba, takže bezpečí a komfort zajištěn. Samozřejmě sem tam nějaký ten bakšiš pomůže, tak asi jako všude jinde ve světě. Pokud jde o jídlo, tak si každý vybere. Až čtyři druhy masa. Těstoviny, polévka, sladkosti a nejvíc jsou různorodé večeře. Za deset dní pobytu tu nebyla ani jedna večeře stejná a velké poděkování patří šéfkuchaři z Itálie, který připravuje denně pro hosty speciality, které nikde, ale opravdu nikde jinde neochutnáte.

V Celkovém hodnocení je to 10 z 10. Nemáme co vytknout. Píle manažerů, kteří nejsou místními, ale Italové rozhodně stojí za velkou pochvalu a od nás jim patří velké poděkování. Za nás doposud nejlepší dovolená ze všech a nebylo jich málo.

Samozřejmě že dovolená není jen o pobytu na pláži či v hotelu. Zkusili jsme i jiné věci jako třeba výlet na čtyřkolkách směrem do centra ostrova, kde navštívíte místní vesnici a AGRO farmu. Čtyřkolky nejsou tak nejhorší, ale moc si je neužijete, cesta je strašná. Jinak je zajímavé poznávat kulturu různých zemí i této. Bohužel ve vnitrozemí ostrova lidé nejsou už tak vlídní a také tak vděční jako na pobřeží. Je to snad tím, že se na ně jezdí mnoho Evropanů dívat jako na atrakci nebo z náboženských důvodů, nevíme. Ale rozhodně je cítit z obyvatel jakási nervozita. U místních dětí chybí i projev díků, když jsme jim přinesli různé pochutiny s domněním, že jim uděláme radost. Ve srovnání s Kapverdskými ostrovy nebe a dudy. Někteří obyvatelé na vás hledí tak, jako kdyby vás vraždili pohledem. Zkrátka dobrodružství to je, ale už bychom nejeli. Co však můžeme vřele doporučit je návštěva Kiwengwa Beach night party. Určitě navštivte místní diskotéku s barem nad hladinou oceánu. Sice to není součástí hotelu, ale o to víc. Fajn koktejly a velmi přátelský manažer baru Henry Magati, ten nás večer provázel a získali jsme od něj zajímavé informace o životě v Tanzánii. Podpořte ho, pokud máte rádi zpestření dovolené.

Video reportáž:

(Pavel Kučera)

foto a video: Pavel Kučera

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *