Bitva u Fort Phil Kearny - indiánské války v Březně u Chomutova

Bitva u Fort Phil Kearny – indiánské války v Březně u Chomutova 5/5 (1)

Události Válka a vojenství Zajímavosti

Sobotní den v Březně u Chomutova byl velmi zajímavý pro příznivce westernu, trapperů a indiánů. Udála se zde rekonstrukce bitvy o Fort Phil Kearny která patřila k sérii bojů na Bozemanské stezce, kdy na jedné straně byly bojovníci indiánských kmenů Dakota (Sioux), Araphao a Cheyenů a i řada bílých trapperů, na druhé armáda USA a dobrovolníci z řad osadníků. Jedni bojovali za zachování svého způsobu života, druzí za tzv. pokrok a ovládnutí nových území. Výsledek tohoto vleklého konfliktu kterému se též říkalo „Válka Rudého oblaku“ po jednom z náčelníků Dakotů, byl vítězný pro původní obyvatele, jelikož bylo docíleno, že vláda USA dodržela původní dohodu a vyklidila vojenské stanice v oblasti. Bohužel pro Indiány to bylo vítězství dočasné. Válka probíhající v letech 1866 – 1868 byla vedena o kontrolu nad západem Powder River Country v což je oblast států Wyoming a Montana. Tato prérijní oblast bohatá na bizony, byla tradičně teritoriem na kterém žily kmeny Vraních indiánů (Crow). Ovšem Dakotové z ní Vrány vytlačili. Ti ale měli na oblast smlouvu s vládou USA uzavřenou ve Fort Laramie v roce 1851, tak se obrátili na vládu USA.
V roce 1863 Američané vybudovali Bozemanskou cestu srdcem tradičního území Cheyenů, Arapahů a Dakotů. Byla to totiž nejkratší a nejjednodušší cesta z Fort Laramie a Oregonské stezky do Montany na zlaté naleziště. Od roku 1864 do roku 1866 procházelo stezkou asi 3500 horníků, osadníků, emigrantů a dalších, kteří soupeřili s indiány o omezené životní zdroje v blízkosti stezky. Ti se samozřejmě bránili a napadali karavany projíždějící po cestě.
Armáda Spojených států v reakci na útoky na civilní cestující postavila pevnosti a využila práva smlouvy z Fort Laramie ke zřízení tří vojenských stanic a další infrastruktury. Všechny tři pevnosti byly umístěny na původním území Vraních indiánů jak stanovila smlouva z roku 1851. Vrány věřily, že spolupráce s „Bílým otcem z Washingtonu“ nejlépe ochrání jejich zájmy.
Bojovníci Rudého oblaku se díky vojenské síle začali soustředit na partizánský způsob boje, který měl posádky všech tří pevností obtěžovat, oslabovat a vyčerpávat. Největší událostí tohoto konfliktu byla byla bitva u Fetterman Fight kde padlo 81 muži amerických vojáků. Byla to největší a nejhorší vojenská porážka armády USA na Velkých Pláních do bitvy u Little Bighornu která proběhla o deset let později
Válka na Bozeman Trailu skončila mírem dosaženým v rámci nové smlouvy uzavřené opět ve Fort Laramie v roce 1868. Zvítězili v ní Dakotové a jejich spojenci. Získali právní kontrolu nad západní zemí Powder River, strhli pevnosti a trvale uzavřeli Bozemanskou cestu. Touto smlouvou vláda USA de facto zradila Vraní indiány, kteří doufali na návrat svých lovišť. Ani Dakotové se nemohli radovat dlouho ze svého úspěchu. V srdci jejich země se nacházely Black Hills. Posvátné území všech dakotských kmenů. Jenže zde bylo objeveno zlato. A jak se objeví zlato, jdou smlouvy a sliby stranou. Tisíce zlatokopů vyrazilo do Black Hills a ani armáda USA tomu nedokázala zabránit, přestože se o to snažila. Z tohoto nového konfliktu vygradovala velká siouxká válka, která skončila bitvou u Little Bighornu.
V Březnu u Chomutova se tak návštěvníci mohli alespoň na jedno odpoledne stát přímými účastníky těchto událostí, které každého dobrodružstvímilovného člověka vezmou za srdce.
Jak tahle akce vlastně vznikla? Už před čtvrt stoletím se sešla parta nadšenců z řad trampů, vodáků, milovníků westernů, country music a vůbec tohoto stylu života a říkala si Country špenát klub. A tahle parta na pláních za Vysokou Pecí u Chomutova začali poprvé rekonstruovat indiánské bitvy. Bohužel po třech ročnících tento projekt skončil na základě vyčerpání a nedostatku peněz. Naštěstí ale účastníci těchto akcí byli nadšení a tak dva hlavní protagonisté Pavel Neuman a Ladislav Pleticha a s pomocí jednoho z původních organizátorů pana Rudy Kozáka řečeného Roger a zahájili obnovu této zábavy.
Indiánské války tak povstaly z mrtvých a měly se konat na Křímově v Krušných horách. Bohužel tehdejší obecní vláda změnila názor a pozemky na kterých se měla akce konat byly nedostupné. Do hry opět vstoupil Roger a sehnal pozemky v obci Březno u Chomutova, kde byli za takovou akci rádi.
„Podařilo se sehnat i sponzory a tak u nás v Březně se válčí už čtrnáct let. Já jsem vypravěčem tohoto příběhu a jsem rád, že se nám to daří. Bohužel stárneme, ale přicházejí i mladí. Tak doufám, že převezmou štafetu a že se i já dočkám i dvacátého ročníku,“ říká Ruda Kozák.
Návštěvníci se mohli těšit na spoustu lákadel. Nejen že viděli jak vypadali trappeři a další obyvatelé amerického Západu těsně po občanské válce, jak se žilo v indiánské tee – pee, či jak vypadaly běžné práce ve vojenské pevnosti, která byla postavená ze dřeva a bylo to jen několik srubů obehnaných palisádou. Mohli si i koupit indiánské výrobky, nebo třeba i nějakou tu trapperskou věc. Vše doprovázela i stylová živá hudba. Samozřejmě že hlavní část dne byla sobotní bitva, která ukazovala, jak to bylo při jedné ze šarvátek na Bozemanské cestě. Mimochodem, v reálu se této šarvátky účastnil i pozdější generál Georg Armstrong Custer, přezdívaný Indiány Syn jitřní hvězdy. To proto, že často útočil za úsvitu.
A jak už je zde dlouholetým zvykem, tak jednu z hlavních rolí si zde zahrál i skutečný herec Václav Vydra jakožto velitel americké kavalerie.  Ostatní účinkující jsou členové občanského sdružení North Western Territory a jejich přátelé ze všech koutů České republiky, Slovenska a Německa.
Proto přijďte příští rok i vy. Vždyť kdo by alespoň jako kluk nečetl Mayovky či knihu Synové velké medvědice?

fotogalerie – https://youtu.be/Kp7CiBMrZS0

(redakce)
foto: Miroslav Neumaier – Pallas press

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *