V říši pohádkových klišé

V říši pohádkových klišé 5/5 (3)

Celá ČR Události Zajímavosti Ze světa

Ať už jsme malí nebo velcí, určitě se mnohokrát za život setkáme s pohádkami. Když se nad nimi zamyslíme, může nás překvapit, že se liší od reálného života i v tolika drobných věcech. V některých jsou naopak více než přesné.

Jablko a ježek

Všichni to známe z básniček a animovaných pohádek pro nejmenší. V zeleni trávy zaslechneme dupot ježčích nožiček a pak sledujeme zvířátko, jak si v bodlinách odnáší kus červeného ovoce.

Ve skutečnosti ale ježci vyhledávají hmyz, drobné živočichy, vejce, případně malé ptáky. Do jablka se zakousnou pouze v případě, že se v něm ukrývají mravenci nebo jiný hmyz.

Sova: symbol moudrosti

Majestátný pták, který shlíží na celý les z nejvyšších větví. Pronikavým pohledem naznačuje, že už si v životě prožil své a svou moudrost může předávat dál!

Reálné testy ale prokázaly, že sovy mají naprosto průměrnou inteligenci, která je srovnatelná s ostatními ptáky.

Medvěd a med

Pohádkovým lesem se line vůně medu. No to by bylo, abychom nenarazili na medvěda, který se pochoutky už nemůže dočkat.

S nadsázkou můžeme říct, že se v jarním období medvědi mění na býložravce a živí se ovocem a různými přírodninami. Mezi lahůdky patří i med, který kradou včelám ze včelích úhlů. Tady se proto pohádkáři trefili do černého.

Osel: hlupák z farmy

Pokud se někdy ocitnete v pohádkové farmě, určitě se na nic neptejte oslíka. Všichni ho mají za hloupého.

Ve skutečnosti jsou ale osli chytří a rozvážní tvorové, kteří své konání důkladně promýšlejí, a pokud si v něčem nejsou jistí, nic nepodnikají. Proto můžou v některých očích budit dojem tvrdohlavosti a hlouposti.

Autor: Marek Vršecký

Zdroj: procje.cz; selmy.cz; zooparkzelcin.cz; prirodadokapsy.cz

Obrázek: Pexels.com

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *