Jaký je původ známých pověr?

Jaký je původ známých pověr? 5/5 (3)

Celá ČR Kultura Události Zajímavosti

I když většina lidí tvrdí, že žádným pověrám nevěří, přiznejme si, že vždycky, když nám přes cestu přeběhne černá kočka, zamyslíme se, co špatného by se mohlo stát. Ale víme vůbec, kde mají podobné pověry svůj původ?

Černá kočka

Černé kočky se v naší historii těšily velké úctě a popularitě. Výroky papeže Řehoře IX. ve 12. století jim ale určitě nepomohly. Při boji proti pohanským symbolům označil černé kočky za satanova sluhu. Od té doby se na sebe začaly vršit nejrůznější povídačky. Černé kočky se rázem staly symboly čarodějnictví, ďáblovy duše a všelijakých strašlivých démonů. A když vám takový démon přeběhl přes cestu, přece to nemohlo predikovat nic dobrého…

Rozbité zrcadlo a 7 let neštěstí

Obnova duše trvala 7 let. Alespoň tak tomu věřili staří Římané. Zrcadlo mělo podle nich duši odrážet, a pokud se rozbije, rozbije se i naše duše. Čeká nás tedy 7 let neštěstí, než se naše duše opět obnoví a budeme úplní.

Pátek třináctého

Nespočet kultur má k číslu 13 rozporuplný vztah. Pátek na tom není o moc lépe. Vždyť už u Poslední večeře bylo 13 stolovníků, 13. byl zrádce Jidáš a Ježíš byl následně ukřižován na Velký pátek. Kain zabil Ábela právě v pátek, stejně jako Eva, která v tento den podala Adamovi zakázané jablko. Říká se, že hřebíček do rakve zasadil Filip IV. Sličný, který dal roku 1307 v pátek 13. rozkaz k pozavírání a vyvraždění všech templářských příslušníků. Od té doby se tradovalo, že je toto datum prokleté.

Kominíci nosí štěstí

Když sáhneme na kominíkův knoflík, anebo ještě lépe na kominíka samotného, přinese nám to štěstí! Tato pověra vznikla v 18. století v Rakousku. Vypráví se, že Marie Terezie na svém nádvoří narazila na kominíka a zeptala se ho, jestli už vyčistil zámecké komíny. Kominík řekl, že ano. Marie Terezie si chtěla jeho odpověď ověřit, a proto mu sáhla na oděv. Když uviděla, že má ruku od sazí, řekla: „Máš štěstí!“ Tato historka se rozkřikla a časem přetvarovala, takže to vyznívalo, že kominíci nosí štěstí.

Klepání do dřeva

Všichni to známe. Do hlavy nám proklouzla ošklivá myšlenka, která se nesmí naplnit! Rychle zaklepeme do dřeva nebo do zubů a všechno zlé tím odeženeme! Reálný základ této pověry je u Keltů, kteří věřili v sílu stromů. Když do nich ťukali, doufali, že jim to přinese štěstí a odežene všechno zlé. Do zubů nebo do skla se zase klepe, protože na rozdíl od dřeva nehoří.

Projít pod žebříkem se nesmí!

Pověra, že se nesmí projít pod žebříkem je na rozdíl od ostatních velice praktická, neboť zmenšuje riziko úrazu. Reálné základy jí však položili křesťané, pro které trojúhelník, který žebřík utváří se zdí a zemí, představuje Svatou Trojici. Když pod ním projdeme, trojúhelník narušíme a to přinese neštěstí

Autor: Marek Vršecký

Zdroj: prozeny.cz; denik.cz; komklima.cz

Fotografie: Pixabay

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *