Antoine de Saint-Exupéry a jeho záhadné zmizení

Antoine de Saint-Exupéry a jeho záhadné zmizení 5/5 (5)

Historie Kultura Nezařazené Události Válka a vojenství Záhady Zajímavosti Ze světa

Antoine de Saint-Exupéry byl francouzský pilot, reportér, ale pro většinu lidí je známý jako spisovatel a autor druhé nejpřekládanější knihy na světě- Malý princ. Jeho život bohužel netrval příliš dlouho. Za druhé světové války fungoval jako bojový pilot. Kvůli zdravotním indispozicím a vysokému věku (44 let) měl problémy s vedením, které ho do vzduchu už pouštět nechtělo. I přesto 31. července 1944 vzlétl z Korsiky a kdesi nad mořem jeho letoun zkrátka zmizel.

Po desítky let se vedly spekulace o Exupéryho tragické smrti a záhadném zmizení. Teprve v roce 1998, tedy po 54 letech, se objevily stopy, které vyšetřování pomohly. Rybář z Marseille poblíž ostrova Riu ve své síti vytáhl špinavý náramek, na kterém byl vyrytý nápis „Antoine“, a protože stejné jméno nosil také rybář, ponechal si ho. Po detailnějším prozkoumání odškrábal z náramku špínu a objevil zbytek nápisu „de Saint-Exupéry“. Nález chtěl utajit, ale i přes jeho nevoli se vše rozkřiklo a rybář byl četnými novinami prohlašován za lháře a podvodníka.

O situaci začal mít zájem Luc Vanrell, potápěč a archeolog. Tvrdil totiž, že na místě nalezeného náramku před lety našel dva havarované letouny. Po konzultaci s odborníky došlo k dalšímu zkoumání potopených trosek letadel a závěry hovořily jasně. Identifikační číslo potvrdilo, že se jedná o stroj Lighting P38, což je model, s kterým měl Exupéry uskutečnit svůj osudný let.

Jedna záhada tedy vyřešena byla. Letadlo se zřítilo do Středozemního moře. Další otázkou však zůstává, proč se tak stalo.

Jelikož se Exupéryho tělo nikdy najít nepodařilo, závěry, které hovoří o náhlém zhoršení jeho zdravotního stavu, nelze potvrdit. Teorií, které měly stát za smrtí jednoho z největších francouzských spisovatelů, se ale vyrojilo mnoho. Jedna například říká, že Exupéry zemřít chtěl. Jeho život byl zahalený depresemi a samotou, zároveň i nešťastným manželstvím a spory s vládou. Jiné teorie tvrdí, že letadlo zkrátka selhalo, nebo jej Exúpery nezvládl uřídit (stroj Lighting P38 byl totiž mnohem složitější, než ty, které spisovatel do té doby pilotoval). Dále se v médiích často ozývala tvrzení spousty vojáků, kteří ho údajně měli sestřelit. Nejznámější je svědectví Horsta Ripperta, podle něhož se Exúperyho průzkumné letadlo výstřelům vůbec nebránilo. I zde ale vyčnívají otazníky. Němci totiž za války vedli celkem důkladné záznamy sestřelů na francouzském území. Podle nich v tuto dobu k žádným střetům dojít nemělo.

Autor: Marek Vršecký

Obrázek: Pixabay

Zdroje: ceskatelevize.cz; eurozpravy.cz

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *