Nad obcí Suché bylo živo 4/5 (4)

Ústecký kraj Zajímavosti

Na padesát pilotů ze třech různých zemí Evropy  i svými letadly se sjelo na letiště v za obcí Suché na Teplicku. Konala se zde totiž, jako již několikrát v minulosti modelářská letecká exhibice.

Dnes mohlo několik stovek návštěvníků vidět rádiem řízené modely předních leteckých modelářů z celé ČR i ze zahraničí. Divákům se představily modely civilní, vojenské, akrobatické a sportovní. Jako pohon těmto letadlům slouží nejen elektromotory, ale i skutečné spalovacími motory nebo  turbiny.  Prim hrály obří repliky  skutečných letadel, včetně historických větroňů. Proudové letouny se od svých reálných vzorů lišily jen velikostí a i to leckdy pokulhávalo. Když se spustily turbíny jejich motorů, člověk měl opravdový dojem, že se dívá na skutečné letadlo a ne jen napodobeninu.

„Pokud je vše v pořádku, tak takovéhle letadlo máte za měsíc hotové. Ovšem v pořádku je vše málokdy, tak to trvá i třeba půl roku. Jinak je to vlastně přesná kopie skutečného vzoru. I ty motory jsou jen zmenšené. I se spotřebou. Na šestiminutový let je spotřeba tam tři litry paliva. Někdy je to kerosin, ale doba už pokročila, tak to papá naftu,“ říká pražský pilot Roman Gerlich.

K pilotáži modelu je potřeba hodně zkušeností, jelikož modelář nemá pohled z kokpitu. Každá havárie prý moc bolí, jelikož cena těchto velkých strojů se rovná novému automobilu.

„I provoz odpovídá ceně. Takže abychom natrénovali, musíme lítat. A to jsou tak čtyři až pět tisíc korun týdně,“ dodává se smíchem modelář Petr Gugi také z Prahy.

Program byl rozdělen do dvou bloků, mezi kterými se diváci mohli podívat na letadla z blízka.
Odpolední část byla zahájena leteckou bitvou v podání skupiny Air show team Rakovník, která prostřednictvím replik britských a německých letounů, pozemní techniky a pyrotechnických efektů,
přinesla divákům kus vojenské historie.

Celá akce trvala do 16.00, ale i po jejím konci se létalo dál. A že se bylo na co dívat.

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *