Těla z bažiny

Těla z bažiny 5/5 (6)

Celá ČR Historie Události Zajímavosti Ze světa

Těla z floridské Windover bažiny (mezi lety 6000 až 5000 let před naším letopočtem), byla složená ze 168 starověkých jedinců, kteří byli nalezeni a pohřbeni na dně rybníku Windover. Windover je malý rybník o rozloze asi 1000 m2, který nepřetržitě zadržuje vodu již od dob mezi 9 až 8 tisíci lety před naším letopočtem.

Rašelina v dolních hloubkách rybníka zachovala těla tak dobře, že z mnoha lebek byla extrahována mozková tkáň. DNA z mozkové tkáně byla také sekvencována, což dělá Windover jedno z nejdůležitějších archeologických nalezišť v archaickém období, které bylo kdy objeveno.

Windover je z jedním mnoha míst na Floridě s podvodními pohřby v rašelině. Pohřebiště byl sladkovodní rašelinový rybník, kde se ukládala těla k věčnému odpočinku. Tato těla pak byla uložena (foto) do polohy plodu. Ve Windoveru byly kůly zaraženy do rašeliny pomocí látek kolem těl. Kolíky byly použity tak, aby těla udržela pod hladinou vody. Tyto obřady jsou známé u mnoha indiánských skupin a pohřby se takto prováděli po tisíciletí.

Těla z bažiny

Zdroj a foto: internet + Pixabay imagii

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *