Vládní krize. Budou předčasné volby?

Sobotka slibuje další navýšení minimální mzdy. Ale jaké je vlastně pozadí? 1/5 (1)

Nezařazené Události

Není to tak dlouho, co se premiér ČR Bohuslav Sobotka pochlubil, že ve vláda má připravený návrh na zvýšení minimální mzdy v ČR z dnešních 11 tisíc korun na 12.200,- Kč a toto by mělo platit již od ledna příštího roku. Příznivci sociální demokracie a všichni nízkopříjmoví obyvatele Čech jistě nyní tleskají a blahořečí panu Sobotkovi. Je tak hodný že na ně myslí, že chce skoncovat s jejich chudobou. Opravdu? No, blíží se volby, tak je nutno nějak koupit voliče. Někdo peče koblihy a někdo slibuje zvýšení almužny. Jenže, kdo se ohlédne za posledních 28 let a zamyslí se, jistě pochopí, jakou má Česká republika předurčenou v rámci EU. Jako laciná manufaktura pro Německo, nejbohatší a průmyslově nejrozvinutější zemi v EU.

Rozum zůstává stát nad tím, že z úst politika může vypadnout něco takového, jako je propagování minimální mzdy, to jest chudoby. Tohle dělají vládci banánových republik, když se chlubí tím, kolik chudobinců a sirotčinců otevřeli za uplynulý rok, místo aby se snažili zlepšit život svých občanů. Podívejme se na pár čísel. Minimální mzda 12 200 odpovídá zhruba částce 459 EUR. V lednu 2017 podle informací Eurostatu byla ovšem v Německu minimální mzda 1498 EUR měsíčně. Ano, sbírání psích výkalů v parcích a zametání ulic, či jiné pracovní pozice kterými všichni opovrhují jsou Německu placeny lépe než velmi kvalifikovaná práce v ČR. Dostanete za to 39.800,- Kč měsíčně. Kdo to tady má? Kdo tady má skoro 40 000 korun měsíčně?

Jinými slovy, česká minimální mzda po navýšení nedosáhne ani na jednu třetinu té minimální německé, dosáhne jen na 30% a nějaké drobné. Průměrná mzda v celé ČR podle posledních statistik z tohoto roku dosahuje 29.320,- Kč. Někdo si řekne, že to nejsou špatné peníze. Jenže česká průměrná mzda představuje jen 74% německé minimální mzdy. Tudíž náš dobře placený pracovník, není ohodnocen ani tak, jako německý sběrač výkalů. To je realitu v ČR po 28 letech po sametu? A to ještě průměrná mzda v ČR je tvořena mzdami nejbohatších lidí, takže mnohem lépe vypovídá o situaci medián mezd, který je v ČR okolo 25.000,- Kč. Jenže zde se pohybujeme pořád hluboko pod německou minimální mzdou. Je totiž do očí bijící srovnání toho, co je to nejen dvourychlostní Evropa, ale především co jsou to země 1. a 2. kategorie v Evropské unii.

Pokud se podíváme na informace Eurostatu o německé průměrné mzdě, tak vidíme číslo 3.703,- EUR měsíčně. To je 98.415,- Kč podle převodního kurzu. Jinými slovy, německá průměrná mzda je takřka 100.000,- Kč. Počítat umí každý. Jak je možné, že jsou v ČR takto nízké mzdy, když spotřební ceny, náklady na bydlení, ceny paliv a energií, potravin, oblečení, úvěry a hypotéky jsou v ČR nejen cenově plně srovnatelné s Německem, ale někdy jsou dokonce i vyšší než v Německu? Navíc pracovní nasazení českých pracovníků je vyšší než v Německu a jejich podmínky, jsou už srovnatelné s podmínkami totálně nasazených za okupace. Jak se to ale dá udržet? Jak se dají platit náklady na život, které jsou leckdy vyšší než příjmy? No přece úvěry. Zadlužení českých domácností dosáhlo koncem loňského roku výše 1,4 bilionu korun, to je více, než jsou výdaje státního rozpočtu pro celý fiskální rok. No to je přece jasné, ekonomika není perpetuum mobile. Pokud jsou ceny a služby na trhu srovnatelné s cenami v Německu, ale mzdy dosahují jen třetinových nebo čtvrtinových objemů ve srovnání s Německem, tak logicky ten rozdíl se musí někde vzít. A to někde nebo něco, to jsou úvěry, hypotéky, leasingy a spotřební úvěry. Dluží všichni, od kojenců až po zemřelé. I ti, co si nic nepůjčili.

Pokračování příště

(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *