Jednotka 731

Jednotka 731 5/5 (7)

Události Válka a vojenství Věda Zajímavosti Ze světa

Už jste slyšeli o jednotce zvané 731 (japonsky Nana-san-iči butai). Ne? Tak zbystřete.

Jednalo se o krycí název pro jednotku biologického a chemického výzkumu v Japonsku během druhé světové války (1937 – 1945).

Tato jednotka se podílela na nejhorších japonských válečných zločinech tím, že pokusy byly prováděny na živých lidech. Předmětem pokusů bylo asi 3000 mužů, žen a dětí. Z těchto lidí nikdo nezůstal naživu. Po válce místo toho aby lidé byli souzeni, tak dostali od USA imunitu, výměnou za získané údaje pokusy na lidech. Již před časem jsme se zde v magazínu zmiňovali o operaci Paperclip (odkaz níže). Pouze některé japonští zločinci byli zadržení sovětskými silami a souzeni v Chabarovském procesu v roce 1949.

Jednotka 731

Pokusy a oběti byli vybírány pro „studijní účely“, tak, aby bylo získáno co nejvíce dat.  Převážně se jednalo o infekční nemoci včetně pohlavních nemocí například Syfilisem. Dále Vivisekcí bez umrtvení, což je například amputace končetin a jejich následné transplantace na jinou část těla. Lidé byli také přivazováni ke kůlům a používáni jako cíle pro testování biologických a chemických zbraní, dále některým lidem byly mraženy končetiny a následně rozmrazovány, aby mohla jednotka 731 studovat proces neléčené sněti a a následné hnití. Časté bylo rovněž sexuální zneužívání především vězenkyň. Těchto zrůdných praktik bylo mnoho, ale také mnoho o kterých se nikdy nikdo nedozvěděl a už také nedozví.

Jednotka 731

Po hrůzostrašných pokusech na lidech se blížil konec války a hrozba vpádu sovětských vojsk do Japonska. Nastala likvidace všech stop a dat včetně zbylých lidí, které následně zplynovali. Velitel Iši nařídil všem svým podřízeným zmizet a o všem mlčet až do smrti. V případě zajetí pak raději spáchat sebevraždu.

 

Operace Paperclip znamenala ztrátu morálních zábran vlády USA vůči celému světu

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *