Vědci objevili nejvzdálenější černou díru 4.33/5 (6)

Události Věda Zajímavosti

Podle článku publikovaném v Astrophysical Journal, objevili ruští astronomové z Akademie věd jeden z nejvzdálenějších kvasarů, což jsou zárodky galaxií. Vzdálenosti kvasarů od Země jsou řádově několik miliard světelných let. Jsou to tedy objekty z raného období vývoje galaxií a vesmíru.
„Provedli jsme spektroskopické testování dvou desítek rentgenových zdrojů, které byly přednedávnem objeveny. Ukázalo se, že jeden z nich, 3XMM J125329.4+305539, se nachází velmi daleko. Je umístěn v rudém posunu 5,08, což odpovídá stáří vesmíru něco přes jednu miliardu let. Není to ten nejvzdálenější doposud známý kvasar, ale možná je ten nejvzdálenější mezi těmi, které byly objeveny v rentgenovém rozpětí,“ vysvětluje Sergej Sazonov z Institutu kosmického výzkumu Ruské akademie věd v Moskvě.

V našem blízkém vesmíru se už žádné kvasary nevyskytují. Černé díry ve středech velkých galaxií, do kterých patří i a naše, již velké množství materiálu ze svého okolí pravděpodobně spotřebovaly.

Přesný mechanismus fungování kvasaru dosud není plně objasněn. Jedna z vědeckých teorií říká, že jedná o aktivní jádra starých galaxií, v jejichž středu se nachází obří černá díra. Okolní hmota do této černé díry padá, vytváří akreční disk, který se intenzivně zahřívá třením. Rozžhavená hmota řítící se do bezedné studně černé díry se zbavuje energie, což se projevuje elektromagnetickým zářením ve všech oblastech spektra, tudíž světlem a radiovým zářením. V polárních oblastech tohoto objektu je pak hmota urychlována na obrovské rychlosti ve směru rotační osy černé díry a vzniká tzv. polární jet. Některé kvasary se ale chovají jinak než jim předepisují lidské vzorce, například přestávají vyzařovat v řádu několika roků, místo předpokladu mnoha tisíců let, což jen ukazuje, že vědci doposud nepochopili jejich fungování.

(msn)

foto: NASA

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *