XinZhui

XinZhui 4.5/5 (2)

Události Zajímavosti Ze světa

XinZhui je jednou z nejzachovalejších známých maminek (byla nalezena s manželem a mladým mužem, který je považován za jejího syna), ale známá také jako Lady Dai nebo markýza z Dai. Byla manželkou LiCanga markýze Dai, během západní dynastie Han starověké Číny.

Lidé oslavili její objevení více než 2000 let po její smrti, když byla nalezena její hrobka v roce 1968 při výkopu protileteckého krytu u nemocnice poblíž Changsha. Tělo Xin Zhui bylo pozoruhodně dobře zachováno v neznámé tekutině uvnitř její rakve. Její pokožka byla jemná a pružná, se svaly, které jí stále umožnily ohýbat paže a nohy v kloubech. Všechny její orgány a cévy byly také neporušené, v žilách se našlo dokonce malé množství krve typu A. Její vlasy společně s parukou připnutou sponou se také dochovaly. Xin Zhi zemřela v padesáti letech v roce 168 př. n. l. Její příčinou smrti byl infarkt. Celkem 138 semen z melounů bylo nalezeno v jejím žaludku, jícnu a střevech. Bylo z toho tedy vyvoděno, že zemřela v létě. Přítomnost jídla v jejím žaludku také naznačuje, že zemřela během dvou až tří hodin po snězení melounů.

V její hrobce bylo nalezeno více než 1000 předmětů od nádob na pití a jídlo, přes hedvábné oděvy, až po figurky představující sluhy a hudebníky.

Pozdější ohledání neznámé tekutiny, která byla nalezená v rakvi, obsahovala kyselost, což nejspíš pomohlo chránit tělo před bakteriemi v rozkladu a jejich rozmnožování. Mnoho vědců se však domnívá, že tato tekutina pochází přímo z těla, spíše než tekutina nalitá do rakve.

Zdroj internet

Přeložil: Pavel Kučera

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *