Změny penzijního připojištění

Změny penzijního připojištění 5/5 (9)

Celá ČR Události

Spoříte si na důchod? Děláte vše proto, aby jste se v důchodu měli dobře? A aby jste měli důstojný život i ve stáří? Super. Pojďme se tedy podívat na to, jak si nastavit „penzijko“ na příští rok 2024.

Jaké hlavní změny nás tedy čekají od ledna příštího roku? Pojďme se podívat.

  1. Změna státního příspěvku: nově až od 500Kč za měsíc a to ve výši vždy 20% z příspěvku účastníka až do výše 1.700Kč měsíčně, což je 340Kč od státu a to je maximální fyzický příspěvek do Vaše penzijního připojištění.
  2. Daňové odečty nad 1.700Kč (příklad 1.800Kč – 1.700Kč = 100Kč x 12 měsíců = 1.200Kč odečet ze základu daně z DP, což v čistém může přinést maximálně 180Kč fyzicky za rok do Vaší peněženky).
  3. Nově tak můžete získat maximální výhody z 3.700Kč měsíční úložky (1.700Kč státní příspěvek + 2.000Kč daňové zvýhodnění = 3.700Kč za měsíc). Fyzicky to znamená maximální příspěvek od státu ve výši 7.680Kč za rok.

To jsou asi základní body, které jsou pro běžného člověka podstatné. Pokud by jste využili opravdu maximální výhody penzijního připojištění, tak Vaše úložka za rok činní 44.400Kč. Navíc dostanete 7.680Kč od státu. Celkem tedy zisk 17,29% bez ohledu na to, jak bude Váš daný fond hospodařit, zda do plusu nebo do mínusu. Rozhoduje pak strategie investování.

JEN POZOR: Nenechte se nachytat na psychologickou léčku od finančních poradců. Daňové zvýhodnění není zajímavé pro všechny. Odvíjí se od příjmu účastníka a tudíž doporučujeme prokonzultovat například s účetní, kolik ještě můžete získat na daních. Pokud jste na nule, pak žádný efekt ve Vaší peněžence neuvidíte, maximálně že budete dávat z Vaší peněženky větší měsíční příspěvek v konečném důsledku s menším procentuálním zhodnocením.

Všem tedy doporučujeme možnosti konzultovat s člověkem, kterému věříte a on tomu rozumí.

Foto: František Krejší Pixabay

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *