Tajemný poklad u Rokycan

Tajemný poklad u Rokycan 5/5 (7)

Plzeňský kraj Události Záhady

Vypráví se, že na vrcholu hory Žďáru u Rokycan se nachází poklad. Poklad má obsahovat hromady zlaťáků a drahého kovu. Má se nacházet pod velkým kamenem, pod nímž je schován. Kámen je tak značně velký, že ho jeden neutáhne a dva a více lidí ho nemohou nikdy najít. Je pro ně totiž neviditelným. Však jednoho dne se to povedlo.

Je to více jak sto let, kdy se den stal třem lidem chtivých po pokladu osudným. Tenkrát se vypravili tři kamarádi na horu Žďár u Rokycan hledat poklad. Byl to Bláha z Borku, Pešek z Kamenného Újezda a Krištof z Příkosic. Vyrazili časně z rána a než došli na temeno hory, byli již z výstupu na horu značně unaveni. Sedli si a čekali, než si odpočinou. Dle pověsti po zpěvu pašije v kostelích v obci pod horou, začal se jeden z velkých kamenů zvedat a pomalu sjížděl ze stráně dolů. Pod ním objevili vyjevení kamarádi velkou hromadu zlaťáků a drahých kovů. A na to právě čekali. Neuběhla ani vteřina, všichni tři se vrhli k pokladu a začali si jej cpát do kapsy, čepic a všeho, co se dalo použít jako nástroj na odnesení pokladu. Když se sotva postavili pod tího pokladu na nohy, rozhodli se sejít dolu z hory. Udělali několik kroků a za zády zaslechli vytí psa. Než se otočili, tak ten velký pes seděl na zádech chudáka Peška z Kamenného Újezda. Začali utíkat a samotného Peška nechali ležet ta tam. V tu chvíli si nevzpomněli ani na ten poklad, který za sebou nechali při záchraně holého života. Pešek, který zůstal ležet pod tíhou psa, dle jeho výpovědi ani sám nevěděl, jak se dostal zpět domů. Bylo mu tak zle, že upadal do hlubokého spánku. Po čtrnácti dnech v bolestech Pešek zemřel.

Od té doby se nikdo nikdy nepokusil hledat tajemný poklad na úpatí hory Žďáru. Do dnes se traduje, zda si to ti tři nevymysleli. Nebo to byla pravda, která doprovází pověst tajemného pokladu ze Žďáru a jeho tajemného psa, co poklad střeží?

Pište nám další podněty pověstí, záhad, tajemna a jiných příběhů ze života, neživota na naší redakci.

Email: info@pallasvictoria.com nebo pallasvictoria@email.cz

Foto: Franz Bachinger Pixabay

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *