Po stopách Drákuly

Po stopách Drákuly 5/5 (7)

Cestování Historie Události Záhady Zajímavosti Ze světa

Také vás láká Transylvánie a příběhy hraběte Drákuly?

A nikdy jste v Rumunsku nebyli tak jako my? Tak se pojďme společně podívat na náš výlet. Vyrazili jsme na jeden z nejslavnějších hradů Bran samotného Drákuly. Byli jsem tam a očekávání bylo obrovské.

V počátku jsme si Rumunsko představovali úplně jinak. Rumunsko nás lákalo, domnívali jsme se, že se jedná o opravdovou poslední divočinu Evropě. Trochu jsme byli zklamáni. Je to běžný evropský stát v Evropské unii. Takže žádná divočina se nekonala do doby, než jsme projížděli Karpaty. Tam na nás už dýchla místní příroda, kde se na každém rohu objevují tabule s medvědy, prý jich je tu dost. Obrovské a příkré vrcholky hor a jediná silnice směr Brašov, kde se určitě zdržíte. Jak jsem se zmínili, je to jediná cesta a není tu žádná objížďka v případě dopravního kolapsu. Tak se musí jen čekat a doufat, že cesta nebude příliš dlouhá.

Vraťme se trochu do historie Vlada Draculy v letech 1431- 1476. Poprvé se stal knížetem v roce 1448. Navzdory obecnému přesvědčení nebyl knížetem Transylvánie, ale Valašska. Příběhy o Vladovi se psali po celé Evropě, zvláště smyšlené hororové příběhy o upírech, snad smyšlené. Nicméně Vlad Dracula nebyl mírumilovný panovník, ale byl panovníkem krutým, který si získal přezdívku Țepeș (Napichovač), dle oblíbenému stylu zabíjení – napichování lidí na kůly. Poté měl ještě jednu přezdívku a to Dracul (Drak) po svém otci, již byl členem Dračího řádu císaře Zikmunda, který měl ochraňovat křesťanskou víru. Vlad celý svůj život bojoval proti osmanské říši – Turkům, až nakonec byl zabit. Zde se informace o jeho úmrtí liší. Traduje se, že byl zabit v bitvě s Turky nebo byl zavražděn valašskýmim bojary nespokojenými s jeho vládou.

Pojďme si povědět na legendy jeho krutosti. Proč se mu říkávalo napichovač. Vlad se proslavil svou krutostí a stylem zabíjení lidí a to velmi pomalým a trýznivým způsobem – narážením na kůl. Tímto způsobem usmrcoval válečné zajatce, obyčejné zločince nebo politické odpůrce. Jeho krutosti tím údajně neskončily. Jednou prý na hrad svolal všechny chudé lidi z okolí na velkou hostinu. Hostina se nekonala, všechny nechal zabít a upálit. Později se tím prohlašoval, že vyřešil a snížil chudobu v zemi. Taktéž se vypráví o tom, jak týral své sluhy a sexuálně je zneužíval. Takto prý týral i děti. Po smrti Vlada se začaly objevovat různé zvěsti a příběhy. Příběhy i samotného hraběte Drákuly – otce upírů. Co je na tom pravdy nevíme, ale jak se říká: „Na každém šprochu je pravdy trochu“.

Osobně si myslím, že ve velké části příběhů, jsou příběhy postaveny dle událostí, které se opravdu na hradech Vlada staly. Jednou ze zajímavostí našeho cestování po stopách Drákuly bylo, že na prohlídce hradu Bran je obrovská výstava mučicích relikvií. Tato výstava je doprovázena obrázky, jak tyto hrůzné mučicí nástroje byly používány na lidech a jak museli tito lidé trpět. Zajímavostí je, že všude byly zmiňovány hlavně ženy. Může to být známka jeho „ujetosti“? Každopádně tyto nástroje přinášely jen obrovské utrpení lidí, kteří byli odsouzeni k tomuto trestu záhadně krutým Vladem, který je do dnešní doby zahalen tajemstvím a vyvolává tak mnoho dalších otázek.

Foto: Pavel Kučera

« z 2 »

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *