Lidstvu zbývá jen sto let, tvrdí uznávaný vědec

Lidstvu zbývá jen sto let, tvrdí uznávaný vědec 4.62/5 (13)

Věda Zajímavosti

Jedno století má lidstvo podle světově uznávaného geniálního fyzika Stephena Hawkinga na to, aby opustilo planetu Zemi, než se samo zničí. Ve svých teoriích ale zašel ještě dál a nyní se pokusí zjistit, jaké šance na přežití má lidstvo ve vesmíru. Bez ohledu na vědecká varování se tam totiž bude muset dříve či později přestěhovat.

Stephen Hawking patří k nejrespektovanějším vědcům všech dob a není proto divu, že jeho názorům naslouchá jak odborná veřejnost, tak i laici. Poměrně velký rozruch vědec vyvolal tvrzením, že pokud chce lidstvo existovat i za tisíc let, musí do sta let opustit Zemi. Jinak se samo zničí.

Technologický vývoj sice postupuje kupředu a lidstvo stále vyvíjí nové systémy, technologii, ale i zbraně. Tím se podle Hawkinga ale blíží k jisté záhubě a vyhynutí lidského druhu. Moc času na záchranu už mu ale nezbývá. Klimatické změny, atomové bomby a roboti totiž změní Zemi v neobyvatelnou a budou mít za následek konec lidstva.

Pokud chce lidstvo dlouhodobě přežít, musí podle něj založit kolonie na jiných planetách. „Pravděpodobnost katastrofy je sice v následujících letech poměrně nízká, postupem času se ale zvýší,“ uvedl Hawking na Oxfordské univerzitě v Anglii.

V nejoptimističtějších odhadech podle něj lidská populace zanikne mezi 1000 a 10 000 lety. „Musíme se usídlit na jiných planetách ve vesmíru. Aby konec světa neznamenal i konec lidské rasy. Máme šanci, pokud se dostaneme z planety pryč,“ dodal Hawking.

Otázka je jestli to stihne, jelikož místo nových kosmických lodí a budování základen na Měsíci se vlády věnují vývoji nových ničivějších zbraní. Přitom výprava na Mars (která má být finančně tak obrovskou zátěží, že ji nemůže nést jen rozpočet USA se rovná stavbě třech jaderných ponorek), již mohla být uskutečněna a i zde bylo možno stavět.

Redakčně upraveno

Zdroj: Nevšední svět

foto: Internet

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *