Zeman jedná se Sobotkou o ministru Hermanovi 2/5 (1)

Celá ČR Události

Podle tiskového mluvčího Hradu, prezident republiky Miloš Zeman projevil názor, že ministr kultury Daniel Herman by měl odstoupit z postu ministra. Zdůvodnil to tím, že Herman prý nedodržuje politický směr a zájmy České republiky. Prezident Zeman se z tohoto důvodu sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou , který ohlásil možné změny ve složení svého kabinetu.

„Samozřejmě ten názor pana prezidenta trvá. Ministr kultury Daniel Herman poškodil zájmy České republiky,“ sdělil médiím tiskový mluvčí prezidenta.

Celý vládní problém vznikl díky Hermanovo oficiálnímu setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou a následnému prohlášení našich ústavních činitelů o respektu vůči Číně včetně její územní celistvosti. Toto bylo některými kritiky politického směru označováno za servilní. Herman na tuto aféru uvedl, že jeho setrvání ve vládě je v kompetenci jeho stranického předsedy a vlády. Na svých výrocích nic měnit nebude. Ministr Herman byl již dříve podroben kritice za své aktivní účasti na Sudetoněmeckých srazech.

Zeman v nedělním rozhovoru pro Parlamentní listy nevyloučil to, že se Sobotkou o případném Hermanově odvolání bude dnes v Lánech mluvit. KDU-ČSL stejně jako ANO nicméně výměny svých ministrů odmítly. Sobotka tak možná obmění jen některé sociálnědemokratické členy vlády jako reakci na neúspěch své strany v krajských a senátních volbách. Mluvčí se zatím nevyjádřil, zda Zeman případným Sobotkovým návrhům na výměny ministrů za ČSSD vyhoví.

(msn)

foto: ministerstvo kultury

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *