Sobotka slibuje navýšení minimální mzdy, aneb reklamy na půjčky, úvěry, převody a slučování půjček od rána do večera v televizi 3.67/5 (3)

Nezařazené Události

Kdo má doma doma televizi a občas ji pustí, ať si všimne obsahů reklamních bloků. Čeho je tam nejvíce? Reklamy na bankovní produkty, na půjčky, půjčování peněz, Cetelemy, Home Credity, rychlopůjčky typu Zaplo.cz, Zonky.cz, převody půjček, snížení splátek, sloučení splátek, vrácení peněz za pravidelné splácení, nejnižší úroky, výzvy ke změně banky a k přechodu do jiné. Pokud si vzpomeneme, tak v první polovině 90 let v televizi žádné reklamy na půjčky nebyly, s výjimkou stavebního spoření. Lidé si totiž nepotřebovali ještě půjčovat. Ale propast mezi výdělkem a cenami rostla.

Je zajímavé, že v sousedním Německu tyto reklamní šoty nikdo neuvidí, tedy pokud se dívá na německou televizi. Tyhle reklamy běží totiž pouze v zemích bývalého Východního bloku. Co je to za subjekty, kde si Češi půjčují? Tak třeba Cetelem patří francouzskému gigantu BNP Paribas, který zavlekl v roce 2009 do Evropy hypoteční krizi z USA. Dále je to plejáda „českých“ bank, které ale už dávno nejsou české.

Český zaměstnanec si díky nízkým výdělkům a vysokým nákladům neúměrným jeho příjmům musí půjčit. A teď nemáme na mysli zahraniční dovolené, ale jen obyčejnou nenadálou událost. U koho?

Když se podíváme na seznam českých bank, zjistíme velmi rychle, že jsou v zahraničních rukách . ČSOB patří belgické KBC Group, Česká spořitelna spadá pod rakouskou Erste Bank, Komerční banka pod francouzskou Société Générale, Unicredit Bank je italská, Raiffeisenbank německá, Moneta patří pod americký koncern General Electric, Sberbank pod ruskou matku. Air Bank spadá pod Kellnerův holding PPF, ve kterém je globalizovaný kapitál a je velmi těžké potom říct, jestli jde o banku opravdu českou, nebo spíš ruskou nebo holandskou. A tak zbývá jenom poslední Fio Banka, která strukturálně má česko-slovenský kapitál, ale Fio nepatří mezi velké banky a je spíš výjimkou, která potvrzuje pravidlo, že banky mají v ČR cizí majitele, i když pokud bychom byli detailisté, tak majitelé Fio jsou Slováci.

Když se tedy nad situací zamyslíme, tak český dělník pracuje za třetinovou mzdu té německé, ale za dobu 28 let od převratu se spotřební ceny, nájmy, hypotéky a životní náklady dostaly na srovnatelnou úroveň s Německem, takže bez úvěrů a půjček se v ČR lidé neobejdou.

České domácnosti jsou zadlužené u západních globalistických bank takovým způsobem, že Česká republika nemůže jít vlastní cestou, nebude jí to dovoleno, protože zadlužení českých domácností má formu rukojmího, podobně jako v Řecku. Vzpomeňme si na premiéra Tsiprase, jak před dvěma lety náhle prudce otočil s nápadem odejít z Eurozóny. Zadlužení českých domácností je ve stejné pozici. Nikdo to přitom nevnímá jako obrovské bezpečnostní riziko pro ČR, když západní banky vlastní v ČR prakticky 100% veškerého bankovního kapitálu a veškerých aktiv. Která opoziční strana s tím chce něco udělat? Chápe mimoparlamentí opozice, že bez odstřižení republiky od západního bankovnictví nelze získat samostatnost?

(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *