Vesmírný ohňostroj může stát život

Vesmírný ohňostroj může stát život 5/5 (1)

Věda Zajímavosti

Nedávno časopis Astrophysical Journal uveřejnil, že ruští a další astronomové zjistili, že supernovy, pokud jsou ve vzdálenosti do 50 světelných let od Země, mohou vyvolat masové vymírání živočichů,.

Supernova je astronomický jev, při kterém určitý typ hvězdy doslova vybouchne vnitřním přetlakem. Děje se tak na konci jejího života. Objekt může pak silně zářit několik dní, ale i let. Jako pozůstatek vznikne neutronová hvězda nebo černá díra. Například Krabí mlhovina v souhvězdí Býky je pozůstatek supernovy pozorované roku 1054. Při takovém extrémním jevu se odděluje velké množství vysokoenergetického záření, které pak může překonat stovky světelných let a být schopno ovlivnit živé organismy na Zemi.

Podle astrofyziků kosmické záření supernov může zapříčinit masové vymírání. Avšak na jeho intenzitu má vliv několik faktorů: vzdálenost od explodující hvězdy a mezihvězdná magnetická pole. Pokud záření projde přes siločáry posledních, tak se jeho intenzita změní minimálně. Avšak sluneční soustava se nachází v místní bublině — oblasti prostoru, kde prakticky chybí magnetické pole.

Podle vědců musí být supernova vzdálená přibližně 150 světelných let, aby měla slabý vliv na biosféru Země. Vážný vliv na klima planety i živé organismy (u lidí a zvířat se zvýší počet onemocnění rakovinou), je možný v případě, pokud se tato vzdálenost třikrát zmenší.

Nejbližší hvězdou, která se v budoucnu zřejmě stane supernovou, je Betelgeuze ze souhvězdí Orion. Od Země je vzdálena 600 světelných let.

(redakce)

foto: NASA

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *