Pytláci, jejich způsoby a zbraně. To je teď možno shlédnout v teplickém muzeu. 3.67/5 (3)

Kultura Ústecký kraj Zajímavosti

Teplice – Páteční večer byl v Teplickém muzeu zasvěcen pytlákům, jejich zbraním, výstroji a způsobům. Lov zvěře je i bude dopřáván jen několika vyvoleným. Dříve to byla šlechta, dnes jsou to myslivci a několik bohatých jedinců, co si tuto kratochvíli mohou zaplatit. Již se nejedná o nutnost obživy. Ale ne pro každého. Kdo by rád neokusil sousto ze zvěřiny nebo nechtěl nakrmit hladovějící rodinu? Pytlák musel být daleko lepší lovec, než ten, kdo si to mohl dopřát legálně. Ten totiž přišel do lesa s plnou parádou a měl obavu jen o to, aby trefil ten krásný trofejní kus. Jenže pytlák nesměl být viděn. Byl jako vlk, v tichosti se plížící podrostem čekající na svou příležitost. Nikdo ho nesměl spatřit. To je ovšem minulost.

„Dnešní pytláci už nejsou ti lovci z šera minulosti. Dnes je to adrenalinová kratochvíle bohatých jedinců, co si vjedou do lesa terénním vozem, mají vybavení za mnoho desítek tisíc korun a jsou často organizovaní. Už to není lov pro jídlo, z bídy jako třeba po první světové válce,“ říká organizátor výstavy a sběratel pytláckých zbraní Milan Hlásenský.

O přednášku k tomuto fenoménu se postaral JUDr. Pavel Jirkovský, puškař, právník, myslivec a kriminalista.

„Výstava ukazuje, co si pytlák, pokud byl zručný řemeslník, originálně vyrobil doma v kůlně. Jedná se o funkční a účelné originály, které pro svou obyčejnost nebývají součástí historických muzejních sbírek a lze je spatřit jen na této poučné „lidové výstavě“. Vystavené zbraně člověku, který jim umí naslouchat, poví hodně o tom, kde vznikly, kdo je zhotovil, jak s nimi pracoval a proč jsou zrovna takové,“ říká paní Vlasta Tichá z regionálního muzea Teplice, která akci uváděla.

 

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *