Tesla vs. Edison

Tesla vs. Edison 5/5 (9)

Celá ČR Historie Události Věda Ze světa

Kdo by neznal pány Teslu a Edisona. Je tu někdo? A víte, že tito pánové se neměli rádi?

Tesla vs. EdisonTesla vs. Edison

Tento souboj dvou slavných vynálezců si vyžádal i oběti na životech. Jednalo se o tzv. válku proudů na konci 19. století.

Edison byl uznávaný a bohatý podnikatel, který budoval v USA jedny z prvních elektráren využívající stejnosměrný proud. Tento proud ale měl spousty vad na kráse, jedna z nich byla spjata omezeností rozvodu tím, že každý dům musel být napojen přímo na elektrárnu svým vlastním kabelem. Tím se město rychle měnilo ve velký uzel drátů, který rozváděl elektrický proud. Největší potíž byla v tom, že stejnosměrný proud selhával při přenosu na delší vzdálenost. Edison byl těmito vadami na kráse vědom a svěřil téměř nesplnitelný úkol inženýrovi, kterému slíbil za vyřešení této komplikace obrovské jmění. Byl to právě Nikola Tesla.

Nikola přišel s řešením – střídavý proud. Střídavý proud neztrácel tolik elektrické energie a také bylo snazší dosáhnout nízkých i vysokých hladin napětí. Edison to nepřekousl, jelikož se nechtěl vzdát své renty za své patenty.

Nikola se rozhodl najít svého investora a jít svou cestou. Střídavý proud byl zaváděn oproti Edisonova společnosti v málo obydlených oblastí. Tímto začala válka mezi stejnosměrným a střídavým proudem. Edison byl první, který zahájil útok. Edisonova propaganda byla namířena proti střídavému proudu prostřednictví dychtivých reportérů po senzaci. Navedl tedy psa, aby se napil z plechovky, do které byl zaveden střídavý proud. Ten nepřežil. Tím byl první výstřel v této válce ze strany Edisona zahájen. Tyto výstřely se ze strany Edisona však opakovaly a přitvrzovaly. Týkalo se to více druhů zvířat i koní.

Westinghous, který byl sponzor střídavého proudu, oponoval. Chtěl dokázat, že smrt střídavého proudu je rychlá a bezbolestná. Proto navrhl popravu trestance na prvním elektrickém křesle. Ale tato poprava se vůbec nepovedla a urputná smrt trestance vyvolal velkou nevoli občanů. Tento trestanec trpěl a povedlo se ho zabít až po několika minutách. Sám Westinghous připustil svou chybu.

Edison svou válku začal prohrávat až v 90. letech 19. století. I přes špatné začátky Tesla získal první velké zakázky. Posledním hřebíčkem do rakve pro Edisona byla prohraná bitva pro zakázku vodní elektrárny u Niagarských vodopádů. V roce 1903 byla válka dobojována ve prospěch střídavého proudu. Poslední rýpnutí ze strany Edisona, byla poprava slona elektrickým proudem, která byla i zfilmována. Edison za tento ohavný čin, dostal pouze pokutu.

Zajímavosti: Tesla osvítil první fotbalový zápas odehraný v noci. Nikola Tesla u Edisona začal pracovat jako kopáč výkopů.

Tesla o Edisonovi den po jeho smrti: „Kdyby měl hledat jehlu v kupce slámy, nezastaví se, aby nejdříve zvážil, kde se jehla může s největší pravděpodobností nacházet. Pustí se do hledání jako pilná včelička. Bylo mi ho líto, když jsem ho viděl při podobných snahách a věděl jsem, že znalost trochy teorie nebo matematiky by mu ušetřila 90% jeho práce.“

Foto: Wikipedia

Zdroj: Internet

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *