Nezapomenutelný "Igor Hnízdo" odešel

Nezapomenutelný „Igor Hnízdo“ odešel 4.56/5 (9)

Celá ČR Kultura Rozhovory Události

Co se stalo onoho soudného okamžiku na Karlově mostě se dnes již asi nedozvíme. Bohužel díky této události odešla ikona českých herců, jeden ze symbolů odboje proti „diktatuře proletariátu“ herec Jan Tříska.

Jan Tříska se narodil 4. listopadu 1936 v Praze. Původně byl tanečníkem, ale poté, co jej Karel Höger slyšel recitovat, tak na jeho doporučení se stal hercem. Vystudoval DAMU a byl přijat za nejmladšího člena činohry Národního Divadla. Ovšem diváci jej mohli vidět též v Divadle za branou a v Městských divadlech pražských. Roku 1977 emigroval do USA.
Běžnému diváku byl známý spíše jako filmový herec. Filmy jako STARCI NA CHMELU (1964), RADÚZ A MAHULENA (1970), tady vytvořil postavu Radúze. NA SAMOTĚ U LESA (1976), V seriálu F.L. VĚK (1971) vytvořil postavu Šebka Hvěvkovského a nezapomenutelný učitel Igor Hnízdo ve filmu OBENÁ ŠKOLA (1991) se stal již evergreenem. Mimochodem, tento film Třískovi i celému štábu vynesl nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Druhou nominaci získal s filmem ŽELARY (2003). O rok dříve, v roce 2002 byl oceněn Cenou Alfréda Radoka za hlavní roli Krále Leara na Letních filmových Shakespearovských slavnostech.
Po odchodu do USA se k herectví dostal až po delší době. Příležitost pro něj byla práce s režisérem Milošem Formanem, např. ve filmu RAGTIME(1981) nebo ve snímku LID VERSUS LARRY FLYNT (1996), kde ztvárnil roli střelce. Spolupracoval na seriálu HIGHLANDER: THE RAVEN (1998). V témže roce si zahrál spolu s Robertem De Niro a Jeanem Reno ve filmu RONIN (1998). Milovníci žánru sci-fi mohli též Jana Třísku spatřit v kultovním filmu 2010: DRUHÁVESMÍRNÁ ODYSSEA (1984)

Jedním z pozoruhodných a velmi prorockých filmů, kde Jan Tříska díky své vizáži ztvárnil nezapomenutelnou roli, je snímek KÓD OMEGA (1999)  který opravdu stojí za shlédnutí.
(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *