Je automobilový průmysl jeden velký podvod? Blíží se kolaps ekonomiky Západu?

Je automobilový průmysl jeden velký podvod? Blíží se kolaps ekonomiky Západu? 4.7/5 (10)

Nezařazené Události Zajímavosti

Pohřebiště aut? K čemu to vlastně je? Jak je možné, že nové auto sjede z linky a je hned na odpis, nikdy se nepřihlásí, nikdo si ho neužije, nikdy nenajezdí své kilometry s majitelem a nikdy neskončí na vrakovišti jako starý rozbitý vrak?

Existuje spoustu míst, ať je to v USA, či Evropě, a nyní i letiště Milovice u Prahy. V této chvíli se tam dočasně sjíždí tisíce nových aut se značkou Škoda. Ano jsou úplně nové, ale odepsány na likvidaci. Pilot soukromého letadla pořídil na internetu nové fotky, jak začínající sběr Škodovek vypadá. Spousty lidí se ptá proč? Tolik (paradoxně) škody. My známe odpověď. A ta zní, že vzhledem uzákoněných nových podmínek EU v emisích, již tato nová auta nesplňují podmínky. Ale to je jen vyjádření EU. Tak proč vlastně se tyto auta vyráběla? Proč se rovnou nevyrobila s novou motorizací. Pojďme se podívat na to od počátku téhle celé záležitosti.

Vzpomeňme si na doby, kdy v USA poprvé vyjely elektromobily, které byly zapůjčeny jednotlivým lidem, rodinám v USA na zkoušku. V USA v roce 1990 se spustil projekt Zero-emissions vehicle a to ve státě California pod taktovkou GMC. Model se jmenoval EV1 s prototypem z roku 1993 Impact. Tyto automobily překonávaly očekávání. Byly rychlé, tiché a měly velmi slušnou výbavu, která často převyšovala v té době vybavenost jiných běžných vozidel. Lidé si je hned zamilovali. Ale proč v roce 2003 se najednou společnost rozhodla tyto vozy zlikvidovat a přestat vyrábět? Je mnoho teorií, ale oficiální vyjádření GMC byl, že nedokázali vyvinout levné akumulátory, které by splňovaly odpovídající parametry společnosti. Tak vozidla EV1 skončila na vrakovišti a všechny vozidla z oběhu byla stažena včetně těch, které byly užívány již lidmi, kteří je měli již ve vlastnictví.

Od té doby se dějí podobné věci, ale kulantně zabaleny tak, že lidé o tom nemají ani potuchy. Mnoho vozidel všech značek v Evropě sjedou z linky a jsou likvidovány. Z tohoto množství je jen cca 5% recyklováno zpět do výroby. Proč? Když se zamyslíme, zjistíme jednu zajímavou věc. Když vezmeme příběh ze státu California, tak automobil EV1 měl samé výhody a lidé z něho byli nadšení. Co by se stalo, kdyby tato výroba pokračovala a nikdy neskončila? Je možné, že by lidé kupovali více EV1 a další typy elektromobilů, které by neměli tolik součástek jako běžné vozidla, které by se trápily nad spolehlivostí a jejich závad než EV1? Co by se stalo s automobilovým průmyslem? Měl by problém se životností? Hlavními zisky automobilek jsou dnes servis nebo prodej samotných vozů? Ano nejvíce procent je servis a výroba náhradních dílů. Že by kdysi GMC se bál toho, že by přestal průmysl kvést, ať to jsou náhradní díly, oleje, benzín, nafta a jiné? Je to k zvážení. My víme, že hraje roli byznys a uměle ovlivňování ekonomiky světe a nyní hlavně v Evropě, jelikož okolo jejích břehů stojí zakotvené tisíce velkých lodí, které jsou naplněny automobily. Automobily, které nikdo nekupuje.

Pojďme se podívat na Evropu. Hlavním zdrojem ekonomiky je co? Ano správně, automobilový průmysl. Kdyby se na půl roku zastavil, co by se stalo? Totální ekonomický kolaps EU. A proto EU vymýšlí jak ovlivnit chod tohoto průmyslu. Schovávají to za emisní normy a jiná zbytečná nařízení, která mají způsobit jen to, aby automobil nevydržel to, co kdysi vydržel a vydržet měl. Chtějí, aby se vozidla prodávaly jako bonbóny. Proto EU řekla, je čas změnit normy – emisní normy. Z tohoto důvodu není možné nyní zakoupit – objednat nový vůz například Renault Captur TCe 120, ale jen s motorizací TCe 90 (tříválec). Takže od 1. 9. 2018 nových emisních norem se začnou vyrábět o něco méně spolehlivé motory, které budou plnit tyto nesmyslné normy a budou nejlépe podporovány turbem – který vydrží maximálně 80 tisíc kilometrů, motor tří válec s výdrží maximálně 200 tisíc kilometrů nejlépe s auto stop start a takhle můžeme jmenovat dál. Kolik najedete vy ročně? Spočítejte si trvanlivost vašeho motoru.

Možná se ptáte, a co ta škoda v těch automobilech, které sjedou z linky a jsou hned likvidovány. V jednoduchosti je síla. Náhrada „škody“ je započtena do ceny nového vozidla, díky čemuž je tak vysoká. Takže vlastně všichni, kdo si kupují auto de facto dotují tenhle totální nesmysl. Tedy zase tunel a klamání obyčejných lidí.

V celkovém obraze žijeme ve světě lží a intrik. Dále žijeme v uměle vytvořeném světě, který je přiživován vládou tak, aby to nejlépe v období našich životů celé se nerozpadlo. Ale co potomci? Co naši děti? Myslíte, že takto umělá ekonomika může fungovat do nekonečna? My víme, že NE. Je to otázkou už několika měsíců, kde naznačující znaky blížící se velkého kolapsu – krize. Připravme se na ní. Odborníci očekávají krizi jako v třicátých letech, ale v těchto podmínkách nebude tak dlouhá. Přece naši zákonodárci si umí hrát na další masky pozadí ekonomiky.

Co si o tom myslíte vy, pište do našich komentářů a připojte se k našemu magazínu i na FB stránkách.

(Pavel Kučera)

foto: internet

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *