Nekorektní zprávy - Německá policie ztrácí zbraně

Nekorektní zprávy – Německá policie ztrácí zbraně 4.33/5 (6)

Události Ze světa

Policie v severním Německu zjistila, že v březnu letošního roku jí zmizel samopal MP5 se dvěma zásobníky. Přesto nedošlo k žádným opatřením, jelikož policisté zbraň nevedli jako odcizenou, ale pouze „založenou“, takže ji hledali jen mimoděk. Vedení policie a politici v severoněmeckém státě Dolní Sasko čelili v pátek kritice poté, co až po šesti měsících vyšlo najevo, že zbraň je postrádána.

Podle záznamů výdejní knihy zbraní, že samopal byl naposledy oficiálně odhlášen během střeleckého cvičení v listopadu 2018.

Policie Celle však okamžitě nenahlásila chybějící zbraň – čekala až do června, aby informovala státní úředníky.

Několik měsíce trvalo, než ministr vnitra Dolního Saska Boris Pistorius oznámil novinářům tuto událost.

„Tento incident je nepřijatelný,“ řekl Pistorius během schůze výboru pro vnitřní záležitosti.

Bezpečnostní opatření prý „selhala“

I přes intenzivní celostátní pátrání po chybějící zbrani a střelivu v posledních několika měsících zbraň dosud nebyla nalezena, uvedl šéf policie Axel Brockmann.

Na rozdíl od osobních pistolí, které jsou trvale přiděleny jednotlivým důstojníkům, je samopal tzv. „útočnou zbraní“, kterou lze použít jen v určitých případech.

Spekuluje se, co se se ztracenou zbraní stalo, a hlavně, kdo je zodpovědný nejen za její ztrátu ale hlavně za to, že zmizelo MP 5 nikdo vlastně nehledal.

Heckler & Koch MP5 (Maschinenpistole 5) je samopal vyráběný německou společností Heckler & Koch. Vyvinut byl v 60. letech 20. století, poprvé byl uveden roku 1966 pod názvem HK54.

Zbraň je vybavená pevnou, sklopnou (model PDW) nebo vysouvací pažbou (typ SD6, A5, J). Je používána po celém světě ve vojenských a policejních úřadech; prakticky všemi speciálními jednotkami po celém světě. Jeho hlavní výhodou je jeho kompaktnost. Používá závěr uzamčený uzamykacími válečky, dosahuje vysoké přesnosti a spolehlivosti, ale použitý systém uzamknutí způsobuje vysokou výrobní náročnost a tím pádem i vysokou cenu zbraně. Zbraň používají české i slovenské speciální jednotky.

Německá teroristická skupina RAF použila siluetu této zbraně ve svém logu.

Vyvstává jedna otázka. Po půl roce se zjistilo, že chybí samopal. Kolik takových zbraní je ještě nezvěstných, když je nikdo nehledá? A kde jsou? Čí ruce je drží?

Zdroj: Deutsche Welle

foto: Inernet

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *