Pozvánka do muzea v Teplicích

Pozvánka do muzea v Teplicích 3.4/5 (5)

Kultura Události Zajímavosti

Na letošní rok připadá několik zajímavých kulatých výročí. Jedním z nich je i sté výročí vzniku Československa. Na toto reagovalo mimo jiné i Regionální muzeum v severočeských Teplicích. Od soboty 5. května je v muzeu otevřena reprezentační výstava prací žáků Střední školy obchodu a služeb v Teplicích. Lze na ní spatřit dnešní pohled mladých lidí na dobu před sto lety. Pod vedením Jany Stříbrské a Ivany Hájkové vznikla velká maketa prvorepublikového automobilu, nostalgických fotografií v avantgardních rámech a spousta nápaditých dobových dekorací. Paní učitelka Alena Horáková dohlížela na šití historických šatů a módních doplňků. Obor grafický design vytvořil pod vedením Veroniky Sigmundové, Anny Satrapové a Zuzany Šedivé obdivuhodné pohledy na onu dobu. Jména autorů jsou uvedena pod jednotlivými díly a mnozí z rodičů, stejně jako vedení školy můžou být na vystavené práce právem hrdi.

Kromě tohoto je možné v muzeu shlédnout i spousty poučných a překrásných sbírek. Muzeum má evidováno 750 000 sbírkových předmětů. V prvním patře zámecké budovy jsou umístěny expozice zaměřené na místní pravěk, umění gotiky, renesance, baroka, místního lázeňství a vývoj keramické výroby v regionu. Je zde stálá výstava hodin, numismatický kabinet a zpřístupněny jsou i některé zámecké interiéry s dobovým vybavením. Mezi jinými je v na zámku Teplice i grotta, což je umělá jeskyně.

Jako jeden z nejskvělejších artefaktů jsou ostatky české královny Judity, které může návštěvník vidět v románském křídle zámku.

Výstava potrvá do 28. 6. 2018, tak ji určitě nezmeškejte.

(redakce)

foto: Miroslav Neumaier

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *