Donald Trump chce zrušit sankce proti Rusku 2/5 (1)

Události Ze světa

Americký list Time se zabývá variantou zahraniční politiky USA po nastoupení Donalda Trumpa do Bílého domu.

Pokud zvolený americký prezident Donald Trump chce dokázat dalším světovým lídrům, že ví, co dělá, musí jeho zahraniční politika začít pokusy o zlepšení vztahů s Ruskem,“ píše se v komentáři Time.
Nový americký prezident hodlá do konce konce prvního roku své vlády zrušit sankce vůči Rusku a obnovit americko – ruské vztahy. Jejich ochladnutí a návrat ke době studené války Trump považuje za nejhorší selhání zahraniční politiky dua Obama – Clintonová.

Nový šéf Bílého domu se domnívá, že Washington by měl méně fungovat ve světě a více u sebe, americká výlučnost nestojí ani o cent víc, než stojí na otevřeném trhu a Trump určitě přenechá Krym Rusku a upustí Obamův tvrdý postoj vůči zbytku Ukrajiny,“ píše Time. Nový americký prezident hodlaá snižovat napětí ve světě a tak přispět k větší stabilitě a bezpečí.

K této situaci ve vyjádřil i syrský prezident Asad a sdělil za jakých podmínek je ochoten spolupracovat s novo americkou administrativou.

Rusko však není jediný stát, vůči kterému by mělo USA změnit svoji politiku. Washington by měl také přehodnotit svůj postoj ohledně konfliktu v Sýrii,“ říká Asad na tuto situaci. Trump si je vědom toho, že Spojené státy nemohou znovu spojit všechny části Sýrie, s přihlédnutím pestré směsice zájmů a hráčů, kteří jsou již v Sýrii, a proto nově zvolený prezident bude bojovat pouze s teroristy Islámského státu.

Na pořadu je také urovnání vztahů s Tureckem. V případě, že se spolupráce Trumpa jak s Putinem, tak s Erdoganem, bude rozšiřovat, mohou kromě toho státy začít trojstrannou diskuzi.

Další věc, kde by údajně měly USA urovnávat vztahy je Tichomoří. Vzrůstající konflikt s Čínou a zvyšování vojenské síly Japonska hrozí, že i zde v této končině světa může vypuknout ozbrojený konflikt.

Touha Japonska nést větší odpovědnost za bezpečnost, se krásně spojuje s úmysly Trumpa,“ komentuje opět Time.

Budou to zajímavé čtyři roky“, uzavírá Time svůj komentář.

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *