Vládní krize. Budou předčasné volby?

Vládní krize. Budou předčasné volby? 4.75/5 (4)

Celá ČR Události

Na úterní tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že během tohoto týdne předá do rukou prezidenta Miloše Zemana požadavek na demisi vlády kvůli sporům s ministrem financí Andrejem Babišem.

„Nemohu jako předseda vlády nést odpovědnost za situaci, že na pozici místopředsedy vlády je člověk, jehož minulost je nevyjasněná…Volím jediné možné řešení. Jsem připraven podat k rukám prezidenta demisi, a to ještě během tohoto týdne,“ oznámil Sobotka.

Spory ohledně Andreje Babiše, různé nevysvětlené kauzy a další problémy které vygradovaly na základě podezření, že přes korunové dluhopisy ministr financí okradl stát na daních přerostly ve vládní krizi.

„Klíčové otázky zůstavávají nezodpovězené a ministr financí jen mlží. Je nepřijatelné, aby ministr financí nedokázal prokázat, kde se vzal jeho obrovský majetek. Nemůžeme honit malé podnikatele kvůli každé koruně, když ministr financí a přitom nechat miliardáře, aby daňovými triky obírali státní pokladnu o velké peníze.“

Sobotka dále zmínil, že finanční správa nebyla schopna prošetřit podnikání Andreje Babiše, jelikož mu podléhá a on dělal vše proto, aby k žádnému prošetření nedošlo.

„Nemohu Andreje Babiše odvolat, jelikož bych z něj udělal mučedníka a to by mu mohlo dát výrazné body. Vláda proto podá demisi jako celek. Řešení situace je pak v rukou koaličních stran. Nebo také mohou nastat předčasné volby.“

(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *