Lovosická galerie vystavuje díla Mirky Kadlecové

Lovosická galerie vystavuje díla Mirky Kadlecové Dosud nehodnoceno.

Kultura Události

Ve čtvrtek 19. ledna proběhla v KC Lovoš v Lovosicích vernisáž výstavy výtvarného umění paní Mirky Kadlecové (*1948).

Ačkoliv je tato přívětivá dáma rodačka z České kamenice, tak žije a tvoří v Bohušovicích nad Ohří. Sedm let se věnuje keramice, k tvorbě využívá spoustu různorodých materiálů, ale i historických artefaktů, které formou vitráže zakomponovává do svých výrobků. Její činnost je velmi široká.

Nejen že vyrábí již zmiňovanou keramiku, originální šperky a plastiky, ale i fotografuje, píše verše a věnuje se lektorské činnosti. Různé styly umění propojuje v jedinečná díla, často doprovázená intimní poezii.

„Mám ráda keramiku i Tiffany techniku, nejsem profesionál, a ráda experimentuji a hledám možnosti tyto dva materiály spojovat. V kombinaci dekorační a užitkové keramiky – mísy, lampy a Tiffany techniky v tomto rozsahu to nikdo nedělá.

fotogalerie:https://youtu.be/WU96RPMy0g4

Používám také střepy z 16-19 století nalezené v Hrnčířské ul. v České Lípě, stávaly zde středověké hrnčířské dílny (nyní prázdné místo pro kolotočové atrakce).

Potěšil mne jeden starý znalec: Vy jste oživila a vynesla na světlo střepy které jsou skryté očím v uzavřených krabicích v depozitářích muzea.

Recykluji, snažím se pokud je možné, rozbitou nádobu, s historii a trochou výjimečnosti, dotvořit Tiffany technikou a sklem a vrátit ji z odpadků zpět, netradičně a jinak, “ říká Mirka Kadlecová o své činnosti.

Její aktivity na poli umění byly prezentovány na řadě výstav a dalších akci:

2007- Česká Lípa – fotokoláže, poezie 2010- Česká kamenice – fotografie Izrael 2014- Stráž pod Ralskem – fotografie

2018- Česká lípa, hrad Lipý, keramika, Tiffany, šperky 2020 Mladá Boleslav – keramika, Tiffany, šperky 2019-2021 Česká Lípa – prodejní výstavky v pasáži 2022- Litoměřice Hrad – keramika, Tiffany, koláže

PŘEDNÁŠKY

2011 seminář Yad Vashem

2019-IZRAEL-o dobrovolnickém programu Sar El

LEKTORSKÁ ČINNOST

Antisemitismus (2011-2016) – probíhalo na základních a středních školách

POEZIE – nevydané sbírky

Hřivna. Spálené mosty. Naslouchání. Hledání paměti. Povzdechy, Prozatím. Vzpomínky na Izrael.

Pokud máte v oblibě zajímavé výtvory, tak tato výstava bude pro vás. Výstava potrvá do 6.března a je přístupná v provozní době Lovo Galerie.

(redakce)

foto: Miroslav Neumaier – Pallas press

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *