Prehistorické civilizace - Velká pyramida v Cholule

Prehistorické civilizace – Velká pyramida v Cholule 5/5 (15)

Události Záhady Zajímavosti

Jsme druh s amnesií, mohli jsme zapomenout klíčovou část naší historie? Tohle jsou první slova pana Grahama Hancocka, který pátrá po starověkých civilizací z útržkovitých důkazů světa. Legendy, pověsti a mýty jsou základem naší historie. Mají tyto příběhy základ pravdy anebo jsou to jen povídačky?
Cholula v Mexiku kousíček od Mexika City, je naším dalším cílem s Grahamem Hancockem. Cholula je dnes moderní město  50 tisíci obyvateli. Samotné centrum města uchovává tajemství a to  obrovskou starověkou pyramidu v podzemí. Jedná se o 65 metrů vysokou stavbu zasvěcenou bohu deště a záplav Tlaloca. Byla postavena z bahna a slámy a k tomu z nepálených cihel. Archeologové tuto stavbu zasadili do 3 století před naším letopočtem a byla stavěna ve čtyřech etapách až do 9 století našeho letopočtu. Při objevování dalších a dalších tunelů pod povrchem země, archeologové objevili nástěnné malby a asi 8 km chodeb. Postupem objevovali další a další pyramidy, které jsou postavené uvnitř jedné velké pyramidy Cholula. Komplex je tak obrovský, že do dnešního dne nebyl odkryt celý. O tom právě mluví Dr. Geoggrey McCafferty – archeolog a antropolog na univerzitě v Calgary. Nejmenší pyramida a zároveň nejstarší této stavby je veliká 120 metrů čtvereční a 17 metrů vysoká. O této stavbě se říká, že se jedná o velkou černou díru v historii samotného Mexika. Celá stavba byla postavena na prameni jako ostatní pyramidy světa. Jednalo se vždy totiž o posvátné místa té dané země, kde se pyramida postavila. Moderní technologie odhalila detail středu této pyramidy, kde se nachází ukrytá komnata s otevřenými dveřmi, o kterých se již zmiňovali Španělé roku 1519, kteří se zajímali o toto místo a později nad ní postavili svůj křesťanský kostel. Proto později se pyramida tvářila jako přírodní úkaz hory nikoliv pyramidy a na úpatí té hory stál právě kostel z dob příjezdů Španělů do této země. Do dnes nikde není zdokumentováno, že tato tajuplná místnost uprostřed této stavby byla odhalena a navštívená. Stejně tak jako střed komplexu Gunung Padang, o kterém jsme se zmiňovali v předešlém článku. V roce 1519 Španělé získali mýtický příběh od místních Indiánů, že Pyramidu postavil kmen obrů. Ti zde žili, než se rozzuřil bůh Tlaloc a seslal na ně potopu, aby je zničil. Přežilo pouhých 7 obrů, kteří v obavách seslání dalších potop s pomocí lidí, postavili tuhle monumentální stavbu vypadající jako hora s názvem Cholula, zasvěcenou bohu Tlalocovi – bohu deště.

Další stavbou v Mexiku je Texcotzingo kde autor knihy Říše Atlantidy Marco Vigato vyvrací, že tato stavba byla postavena až 15. století našeho letopočtu. A měla být také zasvěcena bohu Tlalocu. Jenže tento příběh je daleko starší než samotní Aztékové. Je tedy možné, že tato stavba Texcotzingo je o mnoho starší, než se datuje? Vigato tvrdí, že ano. Dle zvětralých kamenů okolo stavby naznačuje, že tato stavba mohla být postaveno stejným způsobem jako ta předchozí a dostavěna až právě 15. století našeho letopočtu. Další vyvracující důkaz je, že o několik metrů dále od této stavby archeologové objevili další vzácný nález. Jedná se o největší kus kamene na Americkém kontinentě, a to obrovská socha Tlaloca. Archeologové sochu odhadli na 700 let našeho letopočtu, a to je daleko dřív před tím, než zemi ovládli Aztékové. Je to tedy další důkaz, že bůh Tlaloc byl uctíván i jinými kulturami, které tu žili daleko dříve než Aztékové.
Rámec je vždy stejný, dojde k obrovské katastrofě, svět se ponoří do tmy, potopy a chaosu. Společnost se hroutí. A pak z ničeho nic se ze tmy objeví postava, která má znalosti, jak zachránit lidstvo a založit novou civilizaci. Všechny tyto příběhy jsou v základu stejné. Archeologové tvrdí, že tyto příběhy, jsou skvěle propracované starověké fikce. Ale tyto podobnosti nelze ignorovat. Co když mají něco společného? Vždy se mluví o potopě, velké katastrofě, o postavě, která vše zachrání a naučí lidstvo přežít včetně postavit velké monumenty této země, které se až proklatě podobají všechny jako vejce vejci.
Tak kdo tyto znalosti lidstvo osvojil? Když poslední přírodní katastrofa podobná dle prastarých příběhů se dle geologů objevila koncem doby ledové, a to tudíž zhruba před 12 tisíci lety, kdy dle poznatků archeologů žili pouze lidé tak zvaní lovci a sběrači? Tyto otázky jsou naší anamnézou, kterou trpí naše lidstvo a snaží se jej odhalit. Jedinou cestou je přijmout tyto důkazy jako další možností naší historie.
Text: Pavel Kučera
foto: wikipedia

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *