Apollo 1: Tragédie, která nás dostala na Měsíc

Apollo 1: Tragédie, která nás dostala na Měsíc 5/5 (4)

Celá ČR Události Věda Zajímavosti Ze světa

Misi Apolla 1 tvořil tým astronautů Virgil Ivan Gus Grissom, Edward Higgins White a Roger Bruce Chaffee. Ti tři si byli vědomi toho, že jako průkopníci nové generace vesmírných letů jsou v ohrožení života.

27. ledna 1967 se bohužel stalo něco nečekaného, ten den byl jen další etapa tréninkové rutiny: cílem bylo provést odpojení pozemních systémů Apolla 1, aby se otestovalo, zda Velitelský modul 012, pokřtěný jako Apollo 1, může být samostatný a zásobovat se sám svou vlastní energií. Nebylo tam žádné palivo ani výbušné prvky. Takže žádné nebezpečí nehrozilo. V jednu odpoledne tři astronauti nastoupili na svou loď, aniž by si uvědomili, že se z ní nedostanou živí.

Všechno se to stalo za méně než půl minuty. V 18:31:04 jeden z astronautů spustil poplach ohledně požáru, který byl hlášen z kokpitu. Následovaly zmatené výkřiky a televizní záběry ukazovaly, jak se White snaží otevřít poklop, když se kolem něj prohnaly plameny. V 18:31:22 byl přerušen kontakt. Plameny byly tak silný, že prorazil stěnu modulu, zasáhly i plošinu a vyvalil se hustý kouř, který zamezil přístup do kabiny na pět minut. Tři astronauti už byli mrtví. Ale jejich těla byla tak roztavená žárem, že dalších 90 minut trvalo, než těla astronautů vyprostily z modulu.

Apollo 1: Tragédie, která nás dostala na Měsíc

Byla to nešťastná náhoda souběhu několik nedostatků, které rozpoutali tragédii. V prvním řadě modul byl plný hořlavých materiálů, většinou nylonu a velcro (suchý zip), a dalších prvků určených k uskladnění. Dokonce i přetlakové obleky astronautů byly nylonové. Všude byly nechráněné kabely jen obmotané izolační páskou. K této tragédii přispěl i holý fakt, že vzduch v kabině modulu byl nahrazen kyslíkem o 115kPa a to je o 14kPa vyšší než atmosférický tlak. Oheň byl tak s kombinací kyslíku vražedný, zvýšil se tlak na 200kPa a tím tak protrhl stěnu modulu. Nebyla šance tuhle katastrofu přežít.

Katastrofa Apolla 1 ukončila odpor vůči změnám. V NASA vznikly silné obavy z konstrukcí vesmírných modulů a tím vesmírné moduly v programu Apollo určené k letu na Měsíc zahrnovaly drastická vylepšení.

Apollo 1: Tragédie, která nás dostala na Měsíc

Foto: internet

Pixabay Wikilmages

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *