Noční prohlídky hradů a zámků jsou zajímavé

Noční prohlídky hradů a zámků jsou zajímavé 4.56/5 (9)

Celá ČR Cestování Kultura Zajímavosti

Poslední dobou jsme si povšimli oblíbenost nočních prohlídek hradů a zámků. Určitě krásná myšlenka, oživení života středověkých příběhů v atmosféře starého zámku nebo hradu. Jenže jak se říká, když dva dělají totéž, není to totéž. Proto jsme se vydali na prohlídky hned dvě. Vybrali jsme si zámek Blatnou, která se nachází ve stejnojmenném městě Blatná cca 60 km od města České Budějovice. Tento zámek oživil noc se strašidelnou prohlídkou. Poté jsme navštívili vodní hrad Švihov, který se nachází kousíček od Klatov v taktéž stejnojmenném městečku Švihov, ti to pojali divadelním představením s názvem „Ukradené dědictví“.Vraťme se na noční prohlídku plné hrůzy na zámku Blatná. Vzali jsme s sebou i děti a pozorovali jsme, co se bude dít. Prohlídka se musela předem zarezervovat, která začínala přesně v jedenáct večer místního času. Čekáním na otevření naší přehlídky jsme si zpříjemnili večer, procházkou kolem zámku, která propojovala tajuplnou a napínavou stezkou po parku, kde nás míjeli místní zvěř, která je chovaná přímo na zámku. Po procházce jsme si sedli do místní kavárny, a tam si dali pohárek zmrzliny. Děti byli nadšené. Najednou viděly z okna vykukovat zvláštní hlavu. Byl to čert. V dalším okně se začala procházet bílá paní. Její vlečka se vinula v přítmím mezi sály. A prohlídka začala. Otevřeli se dveře a průvodkyně, která nás měla na starost, nás vpustila dovnitř. Hned u vchodu jsme zpozorovali stůl a kulisy, které byly připraveny na místní noční prohlídku. Začal příběh o prosťáčkovi, který přišel na zámek, aby mohl zde na dnešní noc složit hlavu. Jenže netušil, že místní noc, je nocí, kdy po zámku se potulují různí nemrtví a nadpřirozené bytosti. V tuhle noc, rok co rok panstvo opouštělo místní zámek a přečkávali noc mimo něj. Prosťáček netušil, co ho čeká. Po chvíli se mu objevila bílá paní, která se mu tak tuze líbila, že se rozhodl ji vysvobodit od svého zakletí. Dostal od krásné bílé paní seznam věcí, co musí splnit, aby ji mohl vysvobodit. Postupem prohlídky, jste tu potkali společně s prosťáčkem mnoho bytostí. Upír, nemrtví, čerty a jiné zajímavé bytosti, kteří se mu snažili překazit jeho cíl, a tím byl splnit úkoly vedoucí k osvobození bílé paní. Atmosféra byla opravdu napínavá a děti sbíraly odvahu, aby zjistili, jak tento příběh skončí. Příběh s úmyslem celý nedovyprávíme, protože chceme Vás tímto pozvat na prohlídku zámku ke dni 26. 8. 2017 od 20 hodin. Věřte, že neuděláte žádnou chybu.

Co hrad Švihov? Také jsme tam byli. Hrad sám působí tajuplně, který je oblíben u různých filmových režisérů. Divadelní představení „Ukradené dědictví“ vypráví o dvou bratrech, kteří zdědili hrad na půl. Jak tak bývá, jeden byl hodný a druhý podlý. Jeden chtěl všechno a druhý klid a mír. Zažili jsme tu v každé místnosti povedené vystoupení účinkujících o dvou bratrech. Tohle vystoupení vůbec, ale nebudilo u dětí strach nic méně jen zvědavost a zážitek z hradu a souboje účastníků z vystoupení. Užili jsme si to i zde, ale zážitek nebyl tak silný jako u první noční návštěvy v Blatné.

Po shrnutí a porovnání, jak jsme řekli, když dva dělají totéž, tak to není totéž, je naprostá pravda. Ačkoliv obě dvě vystoupení byly povedené, tak první strašidelné vystoupení na zámku Blatná naprosto vyhrává. Proč. Originalita a pro dospělého a mladšího diváka udržovala v napětí a zvědavosti jak to dopadne. Zatímco na hradu Švihov bylo jen klasické divadelní představení s menší fantasií a za vyšší cenu vstupenek než na zámku. Zámek Blatná má ještě jedno velké plus a to hezčím prostředím se zážitkem pohlazení si daňka v místním parku. Proto doporučujeme určitě Blatná z těchto dvou. Při návštěvě doporučujeme i denní návštěvu kvůli místní zvěři, pro děti hezký a silný zážitek z krmení. Těšíme se na další společné zážitky s naším magazínem a Vámi.

Pavel Kučera

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *