Za jak dlouho jsme schopni zabít své dítě?

Za jak dlouho jsme schopni zabít své dítě? 4.5/5 (10)

Události Zajímavosti

 

Je dobře známo, že auto zaparkované venku v horkém letním dni se může proměnit ve žhnoucí troubu. Ale jak rychle se vnitřek vozidla zahřeje na smrtelné teploty?

Odpověď může být otázkou života a smrti. Každý rok ve Spojených státech zemřelo v průměru 37 dětí poté, co zůstalo v horkých vozech.

Vědci zkoumali  jak dlouho trvá než se v horkých dnech  automobil promění ve vražednou výheň. Výsledky byly alarmující. Během 1 hodiny se temperatura uvnitř auta zaparkovaného na slunci, při venkovní teplotě 35°C, vyšplhala na 47°C. Černěné palubní desky automobilů dosahovaly teploty 69°C.

Automobily zaparkované ve stínu v horkých dnech byly rozpálené sice o něco méně, ale i tak se jednalo o takřka vražedné hodnoty. Po 1 hodině dosáhla vnitřní teplota těchto vozů v průměru 38°C, palubní desky pak o 10 stupňů vyšší, sedačky se ohřály na 41°C. To jsou teploty, při nichž už na daných věcech neudržíme ruku.

Osoba uvězněná v takto rozpáleném voze je ohrožena tepelným šokem, což může být smrtelné.

Je těžké předpovědět, kdy nastane tepelný útlum – především proto, že stav zahrnuje mnoho faktorů, včetně věku, váhy a stávajících zdravotních stavů. Většina případů se však stává, když tělesná teplota osoby stoupně nad 40°C po delší dobu.

Abychom se dozvěděli více o rizicích, kterým čelí děti, vědci použili k modelování situace údaje hypotetického dvouletého chlapce. Když je v horkém dni připoután do autosedačky v zaparkovaném autě, toto dítě splní kritéria pro tepelný šok za 1 hodinu, pokud stálo auto na slunci, a za 2 hodiny, pokud bylo auto zaparkováno ve stínu. Jak dlouho to trvá, než rodič, který nechce s sebou vláčet třeba spící dítě do supermarketu, tento obchod obejde a nakoupí? Často více než jednu hodinu.

(redakce)

foto: Miroslav Neumaier Pallas Press

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *